Četvrtak 13.06.2013.
23:15
Beta

Malinari: Cena 250 dinara ili štrajk glađu

Foto: Ilustracija

On je agenciji Beta kazao da je taj dogovor postignut na sinoćnjem sastanku u Arilju gde su prisustvovali članovi udruženja uključena u Savet "Srpska malina", kao i ostala udruženja malinara iz Srbije. Prema Bogdanovićevim rečima, trenutna otkupna cena maline od 135 dinara za kilogram je neprimerena i ponižavajuća.

"Ukoliko nas prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji je obećavao da će rešiti probleme malinara, ne primi 17. ili 18. juna, predstavnici svih udruženja malinara Srbije doći će 19. juna ispred Vlade Srbije i započeće štrajk glađu od 48 sati, a ako i to ne uspe onda 26. juna pozivamo sve malinare da izađu na ulice, ali neću otkriti šta će dalje biti", kazao je on.

Bogdanović je naglasio da će malinari Srbije ovoga puta biti jedinstveni. On je dodao da su malinari svesni da to što će raditi nije primereno u ovom trenutku jer Srbija treba da dobije datum za pridruživanje EU, ali da isto tako nije primereno ni ono što se radi od strane otkupljivača i hladnjača.

"Pozivamo predstavnike vlasti, malinare, hladnjačare i izvoznike da se uzmu u pamet i da se ne ponavljaju scenariji iz prethodnih godina kad su malinari bili opljačkani", kazao je Bogdanović.

Prema njegovim rečima, ovogodišnji rod maline u Srbiji neće preći 30.000 tona, pa i cena od 250 dinara, pa čak i da bude 500 dinara za kilogram neće pomoći nekim malinjacima, jer je prošlogodišnja suša dosta loše uticala na njih. On je podsetio da je prošlogodišnji rod maline bio 37.000 tona, a otkupna cena je dostizala 170 dinara za kilogram.

2024 © - Vesti online