Četvrtak 13.06.2013.
22:09
Beta

Argentina: Sudar vozova, troje stradalo

Ljudska greška uzrok nesreće u Argentini
 

Argentinska agencija za železnicu odbacila je mogućnost da je kvar uzrok nesreće i naznačila da ljudska greška razlog što je jedan prigradski voz udario u drugi koji je stajao između stanica. Sindikat, s druge strane, brani radnike i navodi da je taj voz imao probleme s kočnicama.

Satelitski snimci pokazuju da se voz normalno zaustavio na prethodnoj stanici, ali da je onda prošao pored četiri znaka upozorenje pre sudara, navodi agencija i dodaje da je "pre znaka upozorenja, mašinovođa trebalo potpuno da zaustavi kompoziciju, što se nije desilo". Mašinovođa i njegov pomoćnik su preživeli jutrošnju nesreću, ali ne mogu da pričaju, rekao je ministar saobraćaja.

Više od 200 ljudi je povređeno
 

Vlasti navode da su najmanje tri putnika poginula i da je u četiri obližnje bolnice na lečenje primljeno više od 200 povređenih. Najmanje petoro povređenih je u teškom stannju, dok će jednoj mladoj osobi morati da se amputira noga.

Jedan od sindikalnih vođa stao je u odbranu zaposlnih i naveo da voz uopšte nije trebalo da bude pušten u promet, pošto je na popravci bio šest meseci, a onda posle kratkog rada opet opozvan zbog problema s kočnicama. Dodao je da je sindikat upozoravao na probleme s kočnicama ali da je voz ipak korišćen za prevoz putnika.

Ministar saobraćaja Florensio Randazo, koji je posle prošlogodišnje nesreće s vozom u kojoj je poginuo 51 čovek dobio zaduženje da unapredi prigradske železnice, rekao je da će u otrkivanju odgovornih pomoći snimci "crne kutije", ali je on takođe naznačio mogućnost kvara kočnica.

2024 © - Vesti online