Četvrtak 13.06.2013.
17:23
Beta

Češkim petorkama (bebama) prete smrću

Antonjin Kroščen gleda u jednu od svojih pet minijaturnih beba
 

Aleksandra Kinova (mama petorki) i njen partner, otac petorki Antonjin Kroščen, dobijaju anonimna preteća rasistička pisma, a bolje ne prolaze ni preduzeća koja su odlučila da mladoj porodici pomognu darovima.

"Razgovarala sam sa majkom Kinove i ona mi je pročitala užasno pismo. Plaše se rasističkih napada. Mnogo ljudi preti i verovatnoća da će neko pogoditi taj stan 'molotovljevim' koktelom je velika", kazala je Klara Vitkova Rulikova iz Češko-moravske asocijacije klubova blizanaca.

Asocijacija je prikupila kao prvu pomoć za jedine češke petorke koje su se pre 11 dana rodile u Pragu, oko 3.200 evra, pored pomoći koja porodici pripada na osnovu zakona. Opština Milovice im je ponudila stanarsko pravo u većem stanu i plaćaće im još jednu dadilju pored one na koju po zakonu imaju pravo.

"Dogovorili smo se da taj novac porodici isplaćujemo postepeno, kako šta bude potrebno, jer trebaće im pomoć i kada interesovanje javnosti opadne", kazala je Vitkova Rulikova.

Rasističke pretnje stižu i preduzećima koja su odlučila da bebama poklone svoje proizvode ili radnjama sa stvarima za decu koje takođe žele da pomognu.

Roditelji petorki su, posle talasa rasističkih komentara i pretnji na internetu zato što su Romi, i anonimnih pisama, odlučili da prvi novac iskoriste da obezbede stan i prozore neprobojnim folijama.

"To više nije zavist zbog pomoći koju dobijamo. Moja majka više ne želi ni da mi čita ta pisma, ali već je neko pretio da će nam podmetnuti požar u stan", kazala je novinarima Kinova.

Dodala je takođe da joj je jedna žena ponudila sasvim ozbiljno da jednu od beba kupi za 12.000 evra. Roditelji petorki odlučili su zato da ne predstavljaju bebe medijima kada više ne budu u inkubatoru i pođu kući.

"Svaka majka želi da zaštiti svoju decu. Žao mi je što ih niko neće videti", objasnila je Kinova zašto neće dozvoliti da njenu decu fotografišu.

Prve češke petorke rođene su u 31. nedelji trudnoće carskim rezom, a pošto napreduju dobro i majka nije imala nikakve komplikacije, lekari planiraju da ih puste kući za mesec dana.

2024 © - Vesti online