Četvrtak 13.06.2013.
14:15
Telegraf

"Enklava": Film o pogromu Srba 2004.

Ostvarenje Gorana Radovanovića, koji je i autor scenarija, inspirisano je događajima iz 2004, kada su Albanci palili srpske kuće, crkve i rušili groblja, i obrađuje temu srpske zajednice koja je ostala na Kosmetu da živi u malim izolovanim zajednicama – enklavama.

Ove zajednice su jedine takve u celoj Evropi, a pripadnici policije Ujedinjenih nacija i Evropske unije neophodni su da bi čuvali ove teritorije. Primorani na ovakav život, ograničeni da žive na skučenom prostoru, Srbi koji su ostali na Kosovu i Metohiji žive svoje živote na veoma težak način. Najveći deo filma je snimljen u selima u okolini Valjeva, a ekipa je radila i u Negotinu i Beogradu.

"Najuzbudljiviji je bio rad sa četiri dečaka sa Kosova i Metohije. Čitav proces bio je obeležen snagom njihove neposrednosti i kreativnim iznenađenjima koje je trebalo kanalisati u zadate dramske tokove. Nebojša Glogovac, Anica Dobra i Miodrag Krivokapić su stvorili čvrstu ali neobično spontanu glumačku arhitektoniku filma koja je omogućila da se deca prirodno razigraju u svojoj dokumentarnoj autentičnosti. Ceo materijal odiše ovom glumačkom snagom koja dolazi još više do izražaja na likovnom fonu predela koje je izabrao Vladislav Lasić, scenograf filma", rekao je reditelj filma Goran Radovanović.

Film je snimljen u srpsko-nemačkoj koprodukciji, a producenti su begradski "Nama film" i "Niko Hajn" iz Štutgarta.

2024 © - Vesti online