Sreda 12.06.2013.
11:40
Srna

Crna Gora ostaje bez članstva u NATO

NATO nije zadovoljan stepenom podrške u Crnoj Gori
 

Prema saznanju tog lista, ključni razlog koji bi mogao uticati na to da SAD i njihovi partneri "ne odškrinu vrata" Crnoj Gori je mala podrška javnosti članstvu u NATO-u, koja prema poslednjem istraživanu iznosi oko 31 odsto.

Drugi razlog je to što će pristup Alijansi zavisiti od rezultata u jačanju vladavine prava i reformi sektora odbrane i bezbednosti, kojima se crnogorska Vlada trenutno ne može pohvaliti. Formulacijom "reforme sektora odbrane i bezbednosti" obuhvaćeno je i suštinsko rešavanje afere praćenja i prisluškivanja diplomata NATO zemalja u Crnoj Gori.

Diplomate zemalja NATO-a neformalnim razgovorima izrazili su veliko razočarenje dosadašnjom neaktivnošću Vlade u oblasti povećanja podrške javnosti crnogorskom članstvu, a posebno nepostojanjem delotvorne strategije za to i kadrovima koji se time bave.

Visoki američki zvaničnik Filip Riker nagovestio je pre dva dana da Crna Gora nije blizu postizanju jednog od dva glavna spoljno-politička cilja. On je rekao da se, umesto na datume, treba fokusirati na ispunjenje ciljeva.

"Vremenski okviri nisu zasnovani na datumima, već na reformama. To zavisi, pre svega, od uspeha koji Crna Gora ostvari kada su pitanju neophodne reforme i mislim da bi bilo previše rano spekulisati o datumima", rekao je Riker.

2024 © - Vesti online