Sreda 12.06.2013.
09:03
Srna

Grčka isključila državnu televiziju zbog štednje

Emitovane poslednje vesti grčkog javnog servisa
 

Vlada, koju predvode konzervativci, objavila je da će ERT ponovo biti otvorena "što je pre moguće", ali sa znatno manje radnika od sadašnjih 2.500. U ovom trenutku njie poznato koliko će trajati prekid emitovanja programa.

Državna televizija je u poslednjim časovima obustavila prikazivanje redovnih emisija i prenosila protest nekoliko hiljada svojih radnika ispred sedišta kompanije u Atini.

"Čestitamo grčkoj Vladi. Ovo je udar na demokratiju", izjavio je televizijski voditelj vesti Antonis Alafojorgos.

Ovaj neočekivani potez grčke Vlade usledio je posle tri godine primena bolnih mera štednje i predstavlja prvo masovno otpuštanje zaposlenih u javnom sektoru.

Svi zaposleni umesto na poslu, završili na ulici
 

"Nadala sam se do poslednjeg minuta da izveštaji nisu tačni. Ovo je neverovatno", rekla je voditeljka informativnih emisija Stavrula Hristofilea.

Gašenje signala državnog radija i televizije izvršeno je sinoć oko 23.00 časova po lokalnom vremenu. Ministarstvo finansija saopštilo je da je ERT formalno ukinuta i da će država obezbeđivati njene objekte. Ispred zgrada državnog radija i televizije u nekoliko delova Grčke razmeštene su policijske snage, ali nema izveštaja o sukobima.

Vladin portparol Simos Kedikoglu, koji je i sam nekada bio novinar državne televizije, izjavio je da je ERT "tipičan primer netransparentnosti" i velikog traćenja novca.

2024 © - Vesti online