Utorak 11.06.2013.
21:52
Srna

Ameri najviše špijuniraju Iran, Srbija ih ne zanima

Foto: Ilustracija
 

Da bi što bolje iskoristila ceo niz podataka prikupljenih iz kompjutera i telekomunikacionih sistema širom sveta, američka obaveštajna služba NSA razvila je "Nesputanog špijuna".  Ovaj posebni kompjuterski program prikazuje i koliko je obaveštajnih podataka prikupljeno iz svake zemlje sveta.

Prva stvar koja upada u oči jeste ogromna količina prikupljenih informacija. Samo tokom marta ove godine kompjuteri NSA zabeležili su ukupno više od 97 milijardi obavještajnih podataka?!

Najviše informacija SAD dobijaju iz Irana - tokom marta prikupljeno je oko 14 milijardi obaveštajnih podataka. Tek nešto manje inFormacija prikupljeno je iz Pakistana, zemlje koja je između rata i mira, i koja se predstavlja kao zapadni saveznik, dok su joj obaveštajna i vojna inFrastruktura čvrsto povezani sa talibanima.

Treći na listi zemalja iz kojih su prikupljani podaci jeste američki saveznik Jordan, a slede Egipat i Indija.

Od evropskih zemalja najviše podataka u SAD dolazi iz Nemačke. Podaci iz BiH, Hrvatske i Slovenije prikupljani su niskim intenzitetom, dok iz Srbije, prema dostupnim podacima, nisu ni prikupljani podaci tokom marta.

2024 © - Vesti online