Sreda 24.02.2010.
16:37
Vestionline

Droge za silovanje se šire svetom

Međunarodni odbor za kontrolu narkotika tvrdi da su žestoke mere smanjile količinu najpoznatije "droge za silovanje" Rohypnola, ali da su se seksualni predatori prebacili na alternativne supstance koje se slabije kontrolišu.

Profesor Harnid Ghodse iz Odbora objašnjava kako te droge kod ljudi smanjuju otpor prema pristanku na neželjeni seksualni odnos, a mnoge žrtve se kasnije i ne sećaju šta se dogodilo.

Mnogi međunarodni dileri izgradili su svoje ilegalne "fabrike za proizvodnju droga", a narudžbine uzimaju preko interneta ili telefona. Naravno, za takav način nabavke "lekova" recepti nisu potrebni. Indija je označena kao jedan od najvećih svetskih proizvođača takvih preparata.

U izveštaju se traži od vlada da preduzmu akcije kojima se sprečava zloupotreba modernih tehnologija. Agencija smeštena u Beču "skrivenim problemima" je nazvala i droge koje se dobijaju na recept, kao što su morfin, kodein i metadon. U nekim zemljama postoji više onih koji zloupotrebljavaju te lekove od korisnika heroina, kokaina i ekstazija.
 

2024 © - Vesti online