Utorak 11.06.2013.
20:06
Beta

Dinkić: Treba nam konsenzus o štednji

Vlada neće opterećivati privatni sektor, kaže Dinkić
 

"Ostalo je još da usaglasimo pojedine elemente rashoda budžeta koji će biti smanjeni, ali se ne dovodi u pitanje da ovogodišnji državni budžetski deficit treba da bude ograničen na 4,7 odsto bruto domaćeg proizvoda", rekao je Dinkić u Čačku gde je otvorio renoviranu fabriku za proizvodnju čipsa.

Dodao je da će čelnici stranaka u Vladi naredne nedelje o planiranim merama razgovarati sa sindikatima i predstavnicima poslodavaca. Cilj je, kako je rekao Dinkić, da se dobije opšti konsenzus u društvu, posle čega će se o merama štednje, odnosno rebalansu budžeta, izjašnjavati poslanici u Skupštini Srbije.

Na sastanku sa privrednicima Čačka Dinkić je rekao da Vlada do kraja mandata neće opterećivati privredu nikakvim nametima, već će glavni teret snositi birokratija i javni sektor.

"Treba da se pomogne privatni sektor, kako bi ojačao, a državni sektor da ne bude na teretu privatnom. Nemamo veliki manevarski prostor i moramo sve učiniti da se smanji birokratija i javna potrošnja", kazao je Dinkić.

Privrednici Čačka su ukazali da je najveći problem nezaposlenost i rad na crno. U tom gradu je sada nezaposlenost 29 odsto, odnosno bez posla je 12.000 ljudi.

Govoreći o radu na crno Dinkcih je istakao da Poreska uprava kreće u široku kontrolu čiji cilj nije zatvaranje nelegalnih preduzeća, već da se registruju i nastave legalni rad. "Ko to ne učini biće mu oduzeta sva roba", upozorio je ministar finansija.

2024 © - Vesti online