Utorak 11.06.2013.
15:33
24 sata.com

Naši fakulteti imaju "prođu" u EU

Diplome iz Srbije ipak moraju na nostrifikaciju
 

Komisija je potvrdila da ustanove za visoko obrazovanje u Srbiji primenjuju evropske standarde, kao i u ostalim zemljama u Evropi. Ovo će biti veliko olakšanje i olakšaće priznavanje diploma, jer su srpski fakulteti prošli istu proceduru akreditacije kao i svi drugi fakulteti u Evropi - kaže prof. dr Endre Pap, predsednik komisije za akreditaciju, ali napominje kako svaka država ima svoju proceduru.

Da li će akademci morati da polažu diferencijalne ispite i koja će biti procedura prilikom zapošljavanja u inostranstvu? Pap kaže da to zavisi od zakona svih država ponaosob.

- Ne znamo da li će biti potrebno da se polažu diferencijalni ispiti jer to ipak zavisi od države do države, odnosno od njihovih zakona - kaže Pap i dodaje kako se članstvo odnosi i na državne i na privatne fakultete koji su dobili akreditaciju.

Branko Kovačević, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, kaže da će ovo članstvo mnogo doprineti budućim generacijama, i olakšati im buduće zaposlenje, ali i da je ovo pravilo uvek važilo za ETF.

- Od ‘48, kada smo bili tehničko odeljenje, diplome stečene na Elektrotehničkom fakultetu priznate su ne samo u Evropi, već u svim zemljama širom sveta. Naši studenti prilikom zaposlenja u inostranstvu treba da prilože uverenje o položenim ispitima prevedeno na engleski jezik i mogu da rade gde god žele - kaže Kovačevič.

Kovačević, međutim, smatra da će neki fakulteti ipak morati da nostrifikuju diplome.

- U svim zemljama postoje takozvana zaštićena zanimanja, poput zdravstva, pravosuđa i pretpostavljam da će naši studenti ipak morati da na neki način nostrifukuju svoje diplome. Zakoni su drugačiji, a i svi čuvaju lokalni kadar - kaže on.

Članstvo Evropske asocijacije za obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju je svakako veliko priznanje za celokupno visoko obrazovanje u Srbiji, i to znači da je osnovni uslov ispunjen, a to je primena evropskih standarda u visokom školstvu.

- Ekspertska komisija koju je delegirala ENQA prošle godine je tri dana detaljno proveravala da li su standardi koje primenjujemo isti kao evropski. Većinu smo uspeli uspešno da primenimo i ovo je nagrada za to - kaže prof. dr Endre Pap i dodaje da je ovo jedna od stavki koju Srbija mora da ispuni za ulazak u EU.

2024 © - Vesti online