Utorak 11.06.2013.
10:49 >> 11:49h
BBC

Sprema se haos na "evropskom nebu"

Kontroli odbacuju ideju Evropske unije, jer smatraju da će se Jedinstveno evropsko nebo (Single European Sky - SES) odraziti na javnu bezbednost i uslove njihovog rada.

Foto: Ilustracija

Bi-Bi-Si navodi da se tokom srede očekuje ''eksplozija'' štrajkova, a francusko civilno vazduhoplovstvo uputilo je apel aviokompanijama da prepolove broj letova, kako bi u nekoj meri izbegli haotičnu situaciju koja može da nastupi.

Evropska komisija, koja predlaže zakone Evropskom parlamentu, procenila je da loš nadzor avio-saobraćaja utiče da svaki lek u proseku bude za 42 kilometara duži, nego što bi trebalo da bude.

EK želi da centralizuje kontrolu leta širom EU, a ne da svaka država ponaosob nadzire sopstveno nebo, objasnivši da bi na taj način bili drastično smanjeni i troškovi, kao i broj kašnjenja.

Svetski mediji prenose da, prema planu EK, nacionalne kontrole leta bi bile spojene u sistem od devet ''vazdušnih blokova'' (Functional Airspace Blocks - FAB), a, takođe, postojao bi menadžer Evropske mreže, koji bi imao pravo da planira rute avionskih letova.

Francuski kontrolori leta, međutim, žestoko se protive ovakvom predlogu, jer je to, prema njihovim rečima, direktan napad na suverenitet zemalja i javnu prirodu transporta, dodajući da to predstavlja korak ka privatizaciji prevoza.

Kontrolori su se požalili da su žrtva konstantnog smanjivanja troškova aviokompanija, a da se time utiče na bezbednost prevoza. Francusko civilno vazduhoplovstvo saopštilo da će štrajkovi kontrolora letova uticati na aerodrome u Parizu (Šarl de Gol, Orli, Bove), Lionu, Nici, Marseju, Tuluzu i Bordou.

2024 © - Vesti online