Ponedeljak 10.06.2013.
21:33
Beta

Kacin: Evropo, Srbija je zaslužila datum

Jelko Kacin
 

"Želeo bih da ponovim ovaj poziv Savetu i da apelujem na sve države članice da budu za otvaranje pregovora sa Srbijom", navodi se u govoru Kacina dostavljenom medijima uoči sednice u Evropskom parlamentu.

Kacin navodi da neke članice EU imaju određene sumnje u vezi sa naporom Srbije da sprovede briselski dogovor i dodaje da je činjenica da primena tog sporazuma ide sporije nego što se očekivalo.

"Obe strane treba da ubrzaju implementaciju i da obezbede da svi dogovori budu primenjeni u praksi. Istovremeno, mi moramo da priznamo da su Srbija i Kosovo postupale konstruktivno i u dobroj nameri do sada, sa jasnim ciljem da prevaziđu međusobne razlike u svetlu zajedničke evropske budućnosti", navodi se u govoru Kacina.

Izvestilac Evropskog parlamenta dodaje da stabilnost i blagostanje zapadnog Balkana zavise umnogome od napretka Srbije ka članstvu u EU.

"Početak pregovora o članstvu sa Srbijom bi dalo ključan podsticaj ne samo evropskim snagama u zemlji i regionu, već bi i podstaklo preko potrebni ekonomski oporavak regiona", navodi se u govoru.

"Zato danas ponavljam poziv Savetu da otvori pregovore sa Srbijom na junskom samitu. Ova odluka nije samo o Srbiji, već i o kredibilnosti procesa proširenja koji ostaje naša daleko najuspešnija politika", poručuje Kacin u govoru evroparlamentarcima.

2022 © - Vesti online