Ponedeljak 10.06.2013.
19:23
Beta

Nikolić: Čekamo ohrabrenje EU

Donald Tusk i Tomislav Nikolić
 

"Ako nas EU ne ohrabri, zatvoriće se mnogi putevi koje smo strpljivo gradili u protekloj godini, a posebno ostvarenje jedinstva i pomirenje naroda sa ovih prostora", rekao je predsednik Nikolić nakon sastanka sa premijerom Poljske Donaldom Tuskom.

Nikolić je ocenio da Poljska, kao deo Evropske unije, može mnogo pomoći Srbiji da dobije datum za početak pregovora o prijemu u EU, i ukazao da je prijateljstvo dva naroda iskreno i otvoreno i da ih spajaju slovensko poreklo, isti istorijski ciljevi i borba za pravdu i slobodu.

Predsednik je podvukao da je sada istorijska šansa da se ostvari trajno prijateljstvo sa nemačkim narodom i da se međusobni odnosi značajno unaprede i učvrste.

Premijer Poljske Donald Tusk je istakao da potpuno razume osećanja i povezanost Srbije sa Kosovom i Metohijom, ali da je politička realnost takva da iziskuje racionalnost i trezvenost.

"Zahvaljujući Vašoj strategiji gospodine predsedniče, budućnost Srbije je dobila smisao. To je pravi put i na njemu imate punu podršku Poljske", rekao je Tusk, a prenosi kabinet Nikolića.

Tusk je istakao da, kao pripadnik kašupske narodnosti u Poljskoj, potpuno razume dileme sa kojima se suočava srpski narod i da je njegova podrška evropskom putu Srbije bezuslovna u svakom smislu.

2024 © - Vesti online