Ponedeljak 10.06.2013.
19:51
Beta

Svedok: U Kravici ubijali Muslimane

Ratko Mladić u sudnici u Hagu
 

Pepić koji je tada bio na raskrsnici nedaleko od sela, posvedočio je da je iz pravca skladišta u Kravici čuo pucnjeve i detonacije.

Po optužnici protiv tadašnjeg komandanta Vojske RS, generala Mladića (70), policijski specijalci ubili su u kravičkom skladištu oko 1.000 Muslimana iz Srebrenice. Bilo je to prvo u nizu pogubljenja zarobljenika u danima pošto je VRS, 11. jula 1995, zauzela Srebrenicu. Mladić je optužen za genocid nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca.

Pepić je izjavio da mu je zadatak, koji je dobio od Čuturića, bio da na raskrsnici u blizini Kravice zaustavi konvoj autobusa kojim je odvođeno stanovništvo Srebrenice iz Potočara, dok u kravičko skladište ne budu prebačeni zarobljeni Muslimani.

Ubrzo po prolasku zarobljenika, svedok je iz pravca skladišta u Kravici čuo pucnjeve i detonacije. Potom se pojavio komandir Čuturić koji mu je preneo da je jedan od zarobljenika ubio jednog policajca, otevši mu automatsku pušku. Čuturić je svedoku rekao i da je on opekao šake, uhvativši cev te puške, pokušavajući da je otme zarobljeniku.

Pre nego što je otišao u ambulantu u Bratuncu, Čuturić je Pepiću rekao da se "Muslimani ubijaju" u skladištu u Kravici. Na pitanje da li mu je Čuturić rekao ko je odgovoran za ubistva, Pepić je odgovorio: "Nije rekao ništa, samo da će neko odgovarati za to što je učinio".

Po Pepićevim rečima, pucnjava je trajala sat vremena, do Čuturićevog povratka iz Bratunca, ali se jačina paljbe menjala. Čuturić je Pepiću zatim naredio da propusti autobuse sa izbeglicama iz Potočara. Pri kasnijem prolasku kroz Kravicu, Pepić je, kako je izjavio, ispred skladišta video gomile sena. Verovao je da su senom bila pokrivena tela pobijenih Muslimana kako ih žene i deca iz autobusa ne bi videli.

Sutra se nastavlja suđenje generalu Mladić, optuženom i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce pripadnika mirovnih snaga UN, 1992-95. godine.

2024 © - Vesti online