Ponedeljak 10.06.2013.
18:05
Beta

Srbija spremila odbranu od poplava

Ilustracija: Srbija spremno dočekuje vrh vodenog talasa
 

Redovna i vanredna odbrana od poplava organizovana je duž Dunava, Save, Tise, Morave, sistema Dunav-Tisa-Dunav, kao i brojnih manjih vodotoka na teritoriji Srbije, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kod Beograda nivo Dunava i Save je danas 90 centimetara ispod granice redovne odbrane od poplave, te građani ne treba da se plaše poplavnog talasa koji stiže iz Mađarske.

Do kraja sedmice na teritoriji Beograda mogao bi da se očekuje porast vodostaja reka do granice redovne odbrane od poplava. U Novom Sadu i dalje je na snazi redovna odbrana od poplava, a vodostaj je jutros dostigao 505 centimetara.

Gradski štab za vanredne situacije Smedereva zaključio je danas da Smederevo "nije operativno spremno" za odbranu od velikih voda koje su u Nemačkoj, Slovačkoj, Austriji i Mađarskoj dovele do ljudskih žrtava i ogromne štete.

Uprkos nespremnosti, smederevski štab je odlučio da preduzme sve mere neophodne za odbranu grada od poplave i podzemnih voda. Očekuje se da vrh vodenog talasa u Smederevo stigne 17. juna.

Najviši vodostaj Dunava u Srbiji očekuje se u sredu, 12. juna i trajaće nekoliko dana.

Vrh poplavnog talasa u četvrtak, za sada bez opasnosti

2024 © - Vesti online