Utorak 11.06.2013.
08:00
B92

Češka se hvata za glavu zbog "poplavnih turista"

Traže avanturu, u poplavnim talasima i nabujalim rekama
 

"Zbog neodgovornih, zabranjujemo plovidbu rekama, izuzev spasiocima. Očigledno da ne možemo da se oslonimo na zdrav razum. Broj mrtvih zbog rizikovanja sve je veći", rekao je posle zasedanja Centralnog kriznog štaba za borbu protiv poplava premijer Petr Nečas.

Češki premijer upozorio je da onome ko izađe na reku, preti novčana kazna od 800 evra, a ukoliko ugrozi tuđe živote, recimo spasilaca, radi se već o krivičnom delu i preti mu kazna zatvora.

Najdrastičniji slučaj rizikovanja tokom poplava koje su prošle sedmice pogodile Češku na dve najveće reke, Vltavi i Labi sa pritokama od juga do severa zemlje, bila su petorica pijanih mladića koji su u petak krenuli u splavarenje nabujalom Vltavom. Dvojica su se udavila, a preostalu trojicu su spasioci jedva izvukli na obalu.

I statue u Zlatnom Pragu potopljene
 

U poslednjim velikim poplavama tokom prošle sedmice u Češkoj poginulo je 11 osoba. Među njima je bila i jedna žena koja je, uprkos zabrani šetnje po parkovima gde se zbog raskvašenog terena ruši i zdravo drveće, izašla u šetnju s psom u park kraj Praga, a na nju se srušilo drvo.

Na neodgovornost ljudi, za koje su bujice prilika da se snimaju u kulisama poplava i postavljaju svoje snimke na društvene mreže, žalio se i ministar unutrašnjih poslova susedne Slovačke Robert Kalinjak.

Slovačka policija je sa spasiocima morala da juri nekoliko pripitih Slovaka koji su se u vreme poplavnog talasa kupali u Dunavu u Bratislavi. U obe zemlje vlasti su morale da zabrane ljudima da prilaze mobilnim barijerama posle nekoliko pokušaja turista da ih razmontiraju i ukradu delove kao suvenir, ne razmisljajući da time ugrožavaju živote drugih.

2024 © - Vesti online