Ponedeljak 10.06.2013.
02:31
Beta

BiH: Mir Božji, ali bez Srpske pravoslavne crkve

Potpisana Deklaracija: Franjo Komarica, Vinko Puljić, Husein Kavazović, Edhem Čamdžić, Igor Kožemjakin (sleva)
 

Deklaraciju su potpisali nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić, banjalučki biskup Franjo Komarica, poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, banjalučki muftija Ethem Camdžić i Igor Kožemjakin u ime Jevrejske zajednice u BiH. Predstavnici SPC-a su prisustvovali molitvenom skupu kao posmatrači.


Kardinal Puljić rekao je da verski predstavnici na ovaj način poručuju da žele mir i mole se za njega, i traže put do njega.


"Svi smo mi graditelji tog mira", istakao je kardinal Puljić, dodavši da mir počiva na istini, pravdi, solidarnosti, praštanju i pomirenju.


On je dodao da treba poštovati to što predstavnici SPC-a nisu aktivni učesnici skupa u Banjaluci.


"Moramo poštovati njihovu slobodu. Ne možemo nikoga prisiliti, ali otvoreni smo da tražimo put za svaku saradnju s drugima", dodao je kardinal Puljić.


Poglavar IZ BiH Husein Kavazović izrazio je nadu da je potpisivanje deklaracije "istinski korak napred", naglašavajući da je najvažnije da se verski poglavari i sveštenstvo ponašaju u njenom duhu.


"Mislim da iz Banjaluke šaljemo snažnu poruku suživota i tolerancije", rekao je Kavazović.


Potpisivanju deklaracije prisustvovali su i političari - Valentin Incko i Doris Pak. Iako je moderno i politički korektno navesti šta su oni rekli, s obzirom na to da oni nisu religiozni poslenici, mi nećemo prenositi njihove izjave.

2024 © - Vesti online