Ponedeljak 10.06.2013.
08:00
smedia.rs

Znate li šta je kod vagine "normalno", a šta nije?

Foto: Ilustracija
 

Vaginalno zdravlje važan je deo celokupnog ženskog zdravlja. Problemi s vaginom mogu uticati na plodnost, želju za seksom i sposobnost postizanja orgazma. Vaginalni problemi mogu da utiču i na druga područja života žene – od veza, posla i stresa pa sve do samopouzdanja. Ako znate da prepoznate znakove i simptome vaginalnih problema, možete puno toga učiniti i sami sebi pomoći.

Koji su najčešći problemi sa vaginom?

Stanja koja najsnažnije utiču na vaginu su razni seksualni problemi poput bola tokom intimnog odnosa, zatim infekcije koje su prenesene putem seksa poput herpesa ili gljivica te vaginitis – infekcija koja remeti hormonsku ravnotežu vagine i izaziva upalu, piše t portal.

Ako primećujete bilo koji simptom od navedenih, svakako se obratite ginekologu. Vagina je vrlo osetljiva i ne smete pokušavati sami da je lečite. Ponekad se može učiniti da ste uspeli, ali zapravo se bolest samo pritajila i dugoročno može da izazove mnogo opasnije posledice. Lekar će znati šta treba preduzeti i na vreme rešiti vaš problem.

ŠTA SVE UTIČE NA ZDRAVLJE VAGINE?
Vagina je zatvoreni mišićni kanal koji se proteže od vulve - van ženskog genitalnog područja – pa do grlića materice (cerviksa). Različiti činioci mogu uticati na zdravlje vagine.

Seks bez zaštite
Opšte je poznato da žena može da dobije čitav niz bolesti ako upražnjava seks bez zaštite, posebno s različitim partnerima.

Agresivan seks
Previše strastven seks koji prelazi u agresiju takođe može da naruši zdravlje žene i izazove vaginalnu traumu.  Neke bolesti poput dijabetesa i određenih autoimunih bolesti znaju da izazivaju vaginalnu suvoću.

Lekovi i sredstva za higijenu
Različiti lekovi poput antibiotika remete ravnotežu vaginalne flore i uzrokuju infekcije. To mogu da uzrokuju i sredstva za higijenu poput gelova za tuširanje.

Proizvodi za sprečavanje trudnoće
Kontraceptivne pilule, dijafragma i drugi proizvodi kojima se sprečava trudnoća mogu uzrokovati iritaciju vagine i dovesti do ozbiljnijih problema.

Trudnoća i rođenje deteta
Tokom trudnoće pojačava se vaginalni iscedak, a nastavlja se i nakon porođaja. Katkad ta sluz zna da iritira ranu od porođaja pa može doći do problema. Usto i sam porođaj može uticati na zdravlje mišića vagine.

Psihološki problemi
Anksioznost i depresija doprinose promenama u vagini te mogu izazvati suvoću i slabljenje libida. To takođe izazivaju i razne životne traume koje posledično mogu da rezultiraju i bolnim seksom.

Starenje
Vagina s godinama gubi na elastičnosti, posebno nakon menopauze.

Nivo hormona
Promene hormona u telu snažno utiču na funkcionisanje vagine. Na primer, ako telo proizvodi premalo estrogena, može doći do atrofije vagine. Ako je previše estrogena, javljaju se ciste i miomi na jajnicima, odnosno materici, što se odražava i na vaginu.

2024 © - Vesti online