Subota 08.06.2013.
23:12
jutarnji.hr

"Biblija nije protiv gej brakova"

Foto - arhiva: Profesori sa Ajove tvrde da u Svetoj knjizi nema zabrane gej brakova
 

Hektor Avalos, Robert R. Kargil i Kenet Etkinson izrazili su zabrinutost činjenicom da se debate o istopolnim brakovima često svode na pozivanje na Bibliju, prenosi hrvatski Jutarnji list.

"Nažalost, takva pozivanja često pokazuju manjak biblijske pismenosti kod onih koji tu složenu kolekciju tekstove žele da koriste kao autoritet prilikom vođenja moderne društvene politike", navode autori.

Biblijska definicija braka, podsećaju oni, vrlo je zbunjujuća i kontradiktorna. Kao prvi primer, navode stav o poligamiji, u kojoj su živeli Abraham i David. Uz tradicionalnu monogamiju, Biblija takođe navodi i samonanešenu kastraciju i celibat, kao i praksu venčanja žrtava silovanja za njihove silovatelje.

Stručnjacima je očigledno da Biblija podržava vrlo velik broj različitih odnosa. Ali, profesori se po pravilu boje reakcija ljudi koje bi mogle uslediti ako se o tim odnosima počne raspravljati.

Nakon što je njihova kolumna objavljena, usledili su brojni napadi na autore.

"Kada se sve sabere, biblijski argument protiv istospolnih brakova nije održiv. Mi smo toga svesni, ali vrlo malo stručnjaka voljno je da priča o tome, jer ne žele da postanu meta kritičara", rekao je Kargil.

2024 © - Vesti online