Subota 08.06.2013.
18:03
trojka.rs

Bruka: Zločinac Francetić heroj za hrvatske prosvetare

O zločincu treba da uče deca: Jure Francetić, ustaški komandant Crne legije
 

Slika Francetića sa svim mogućim oznakama najavljuje opširan prilog o delovanju ustaških formacija.  Na pitanja novinara kako se moglo desiti da časopis tog tipa ima oznaku preporučene dodatne literature, iz Ministarstva nauke i obrazovanja dali su saopštenje u kome podsećaju da je preporuku za korišćenje časopisa u školama izdalo bivše ministarstvo u septembru 2011. godine kad je ministar bio Radovan Fuks i kad je na vlasti bio HDZ.

"Preporuka je tada izdata na osnovu pozitivnog mišljenja Agencije za odgoj (vaspitanje) i obrazovanje koja je imala uvid u tada dostavljeni broj časopisa koji je bio najavljen kao edukativno-istorijski i naučni časopis", ističu u ministarstvu.

Naglašava se da je ministarstvo reagovalo već na samu najavu najnovijeg broja mesečnika objavljenu pre tri dana u "Večernjem listu" čije je "Vojna povijest" specijalizovano izdanje.

"Odmah smo zatražili od agencije da napravi stručnu analizu poslednjih nekoliko brojeva pomenutog časopisa uključujući i poslednji broj s naslovom Ustaška vojnica. Osim od agencije, stručnu recenziju zatražili smo i od nekoliko nezavisnih stručnjaka za istoriju. Nakon što daju svoje stručno mišljenje preispitaćemo preporuku koju je izdalo bivše ministarstvo", ističe se u saopštenju ministarstva.

Za njih je, kako su istakli, potpuno neprihvatljivo da se na naslovnoj časopisa koji bi trebalo da se koristiti u školama nalazi fotografija Jure Francetića s ustaškim oznakama i naslov "Ustaška vojnica - Početni razvoj oružane sile Ustaškog pokreta".

2024 © - Vesti online