Subota 08.06.2013.
17:52
RTS

Roba neispravna, a kupci nezaštićeni

Ilustracija: Na tržištu je sve više nekvalitetne robe
 

Za dva metra materijala za matursku haljinu svoje ćerke Anita Aranđelović izdvojila je više od 7.000 dinara, pa je, kaže, očekivala bolji kvalitet kupljene robe.
 

"Otpadaju aplikacije prilikom šivenja. Nisam zadovoljna kvalitetom materijala", kaže Anita. "Vratila sam ga, na šta sam naišla na negativan odgovor."
 

Obratila se tržišnim inspektorima i oni su je, kaže, uputili na Centar za zaštitu potrošača. U tržišnoj inspekciji kažu da je načelnik na godišnjem odmoru i da u njegovom odsustvu niko nema ovlašćenje da daje informacije za medije.
 

Na sajtu Odeljenja za zaštitu potrošača Ministarstva trgovine može se naći informacija o tome kako i kome uložiti prijavu. Piše da se prvo treba obratiti trgovcu, a zatim, ukoliko je odgovor negativan, Udruženju za zaštitu potrošača, pa onda Centru za medijaciju. Nijedan od navedenih brojeva za obraćanje nije u funkciji, a ni komunikacija mejlom nije moguća jer je, kako kažu, Centar trenutno obustavio rad zbog prekida priliva budžetskih sredstava od Ministarstva pravde.
 

Uvoznici sami sebi daju ateste?
 

Jovan Jovanović iz niškog Centra za zaštitu potrošača kaže da kupac može da zatraži veštačenje ovlašćenih laboratorija za kvalitet, ali da te provere nisu jeftine.
 

"Retko daju za pravo kupcu. Tu postoji sukob interesa", kaže Jovanović. "Te laboratorije privatizovane, pa onaj ko je uvoznik ujedno je i vlasnik laboratorije i sam sebi daje deklaraciju i sam sebi rešava reklamacije."
 

Prema prijavama kupaca, na našem tržištu ima dosta nekvalitetne robe. Najčešće reklamacije odnose se na tehničku robu, obuću i odeću.

2021 © - Vesti online