Subota 08.06.2013.
14:51
Vestionline

"Beograd je svestan nezavisnosti Kosova"

Hašim Tači i Budimir Ničić
 

"To je definitivno nova realnost. Gledali smo ka budućnosti da bismo okončali godine problema i konflikata", izjavio je Tači.

Po njegovim rečima, tim sporazumom su dobili svi, i Kosovo i Srbija, i region, i Evropska Unija, i SAD, i NATO, ali i svi oni koji investiraju u region.

"Najveći dobitnici su Srbi na Kosovu, zato što smo našli rešenje koje definitivno stvara uslove za bolji, sigurniji i prosperitetniji život i razvoj, za otvaranje novih radnih mesta i povećanje blagostanja građana", ocenio je Hašim Tači.

Na pitanje autora i voditelja emisije Budimira Ničiča da li je Beograd parafiranjem sporazuma zapravo priznao nezavisnost Kosova, Tači je rekao da je Beograd svestan da je Kosovo nezavisna i suverena zemlja.

Poziv raseljenim građanima

 

Hašim Tači je pozvao sve raseljene građane da se vrate na svoja imanja i kuće, bilo gde da su živeli.
 

"Oni će imati podršku Vlade, moju ličnu podršku i stvorićemo bezbednosne uslove, dobru sredinu za život, a društvena kriza je i za Albance i za Srbe ista. Ja ne mogu da im garantujem čuda, možemo da im garantujemo bezbednost. U tom pogledu, mislim da je vreme da se oni vrate. U isto vreme, svaki Albanac, sa bilo kog mesta da se raselio, vreme je da misli da se postepeno vrati u svoj stan, na svoj plac, u svoju kuću. Moramo imati iste standarde za sve“, naglasio je Tači.

"U isto vreme, od početka pregovora, bio sam svestan da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova u ovom procesu, ali ono što je značajno i što se desilo je to da sada mi priznajemo i prihvatamo jedni druge. Desio se proces normalizacije odnosa što je snažna osnova za mir između Kosova i Srbije", rekao je Tači.

Govoreći o stanju na severu Kosova, Tači je rekao da je ono bilo teško u poslednjih 15 godina i da je najviše koštalo same građane.

"Bili smo zabrinuti svi, i mi kao Kosovo, a i Srbija je nosila težak teret. U isto vreme su bili nezadovoljni i Evropska Unija i SAD , zato što takvo stanje nije bilo ni u čijem interesu, izuzimajući neke pojedince. Sada, posle Sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, koji predstavlja nepovratan proces, dalje će se ići na vrlo koordinisan način, uvek poštujući volju građana i na severu. Stoga, jedva čekam da se sastanem sa njima. Spreman sam da im služim i služiću kao premijer svim građanima zemlje. Ja se nadam da će oni na sledećim izborima izabrati prave ljude, kooperativne i počećemo sa snažnim investicijama i na severu", rekao je Tači.

2024 © - Vesti online