Subota 08.06.2013.
11:02
Beta

Obaveštajci SAD: Mediji, sram vas bilo što govorite istinu

Foto: Ilustracija
 

Direktor Nacionalne obaveštajne službe Džejms Kleper je u neuobičajenom večernjem obraćanju insistirao na tome da je praćenje komunikacije stranaca, ali i Amerikanaca, u okviru programa PRIZMA bilo potpuno u skladu sa zakonima, ograničeno i neophodno da bi se otkrile terorističke pretnje.

On je takođe osudio to što su juče u javnost dospeli veoma osetljivi, tajni dokumenti, na osnovu kojih se saznalo za program PRIZMA.

Kleper je ocenio i da će priče o programu i objavljivanje detalja u američkim medijima uticati na ponašanje neprijatelja Amerike, a da će obaveštajcima biti teže da shvate njihove namere.

"Neovlašćeno otkrivanje jednog tajnog dokumenta preti da nanese potencijalno dugoročnu i nepopravljivu štetu našoj sposobnosti da identifikujemo i odgovorimo na mnoge pretnje koje su pred nama", kazao je Kleper.

On je naveo da program PRIZMA ne prikuplja sve podatke automatski i da nije napravljen da bude protiv bilo kog "pojedinca, nekog američkog građanina ili bilo koga u SAD", već da samo, u skladu sa zakonom, presreće materijal koji se poklapa sa nizom ključnih reči.

Prema njegovim rečima, Kongres je nedavno ponovo odobrio delove Akta o inostranom obaveštajnom nadlgedanju, koji dozvoljava ovakav program.

2024 © - Vesti online