Subota 08.06.2013.
09:45
RTS

Norvežani kupili pogon u Gruži

Foto: Ilustracija
 

Direktor preduzeća "RAPP Zastava" iz Kragujevca Slobodan Milovanović potvrdio je RTS-u, da je to preduzeće za oko 620.000 evra kupilo pogon kragujevačke fabrike "21. oktobar", na licitaciji u Agenciji za privatizaciju.

Fabrika "21 oktobar" u Kragujevcu je u restrukturiranju, a njen pogon u Gruži, koji je proizvodio plastične delove za autoindustriju, ima oko 10.000 kvadrata, prostire se na četiri i po hektara i ne radi desetak godina. Novi vlasnik, kaže Milovanović, preuzeo je 11 radnika tog preduzeća.

Inače, "RAPP Zastava", vlasništvo je norveške kompanije "RAPP Marine Group", sa sedištem u Oslu, koja je, 2006. godine kupila preduzeće "Zastava Mašine", deo nekadašnjeg holdinga "Zastava".

Preduzeće "RAPP Zastava", ima oko 120 zaposlenih i proizvodi delove za brodove, naftne platforme i mašine, koji su namenjeni izvozu.

Preduzeće je uspostavilo saradnju sa Fakultetom inženjerskih nauka u Kragujevcu, čijih je 25 apsolvenata posle obuke u "RAPP Zastava" dobilo stipendije norveške kompanije "RAPP Marine Group" i otišlo na usavršavanje u Ameriku, Škodsku i Norvešku.

Pored matične kompanije, Kragujevčani u ovoj godini planiraju i proizvodnju za američko, nemačko i belgijsko tržište.

2024 © - Vesti online