Petak 07.06.2013.
01:37
Beta

Sud u Strazburu: Srbija da isplati radnike

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu
 

Advokat Milena Dedović Marjanović rekla je agenciji Beta da je reč o presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu koja je doneta na osnovu tužbe 220 radnika.

Pored odštete za pretrpljene duševne bolove, sud je obavezao državu Srbiju da isplati radnicima po 130 evra na ime troškova postupka, ali i da izvrši sve pravosnažne sudske presude koje nalažu isplatu zarada od 1. juna 2001. do 13. jula 2003. godine.

"Prema našim računicama, ovaj slučaj koštaće državu oko dva miliona evra jer njeni sudovi nisu postupali po sopstvenim izvršnim rešenjima", navela je Milena Dedović, koja od 2003. zastupa bivše radnike "Leteksa". Prema njenim rečima, presuda je objavljena 28. maja. Reč je presudi pod nazivom "Anđelić i drugi protiv Srbije".

U vreme kada su radnici podneli tužbe za naplatu zaostalih zarada tesktilni komombinat "Leteks" je bio u restrukturiranju, odnosno u vlasništvu države. U međuvremenu fabrika je prodata, pa je raskinut ugovor i sada je u stečaju. U njoj nema radnika i nekadašnje proizvodne hale zarasle su u korov.

Žalba sudu u Strazburu podneta je 2010. godine. Dedovićeva je rekla da je dosuđeni iznos za nematerijanu štetu najveći u istoriji tog suda.

2024 © - Vesti online