Četvrtak 06.06.2013.
09:27 >> 11:59h
Beta

Šiptari osnivaju tribunal za ratne zločine na Kosovu

Na Kosovu prave domaći sud, koji treba da zameni Euleksov naredne godine

Poslanik Demokratske partije Kosova Kurtan Kajtazi kaže da je formiranje takvog tribunala neophodno pošto iduće godine prestaje mandat Euleksa. Njegov predlog su podržale i druge parlamentarne stranke.


Nezavisni poslanik Emin Grbeši je pokrenuo inicijativu za raspravu kojom će se tražiti usvajanje rezolucije koja zahteva skidanje izvršnog mandata Euleksa. Međutim, on je povukao svoj predlog posle incijative DPK za formiranje suda za ratne zločine.


Inicijative za ponovno razmatranje mandata Euleksa su aktuelizovane nedavnim hapšenjem bivših komandanata OVK, Sulejmana Selimija i Sami Ljuštakua i još pet pripadnika bivše OVK, osumnjičenih za krivična dela ratnog zločina. To su organizacije veterana OVK ocenile kao "kriminalizaciju poslednjeg rata na Kosovu".


Kajtazi kaže da inicijativa nije povezana samo s tim hapšenjem bivših pripadnika OVK, već je rekao da takve sudove imaju i druge zemlje regiona u kojima je bilo ratova.


"Ova incijativa se ne odnosi samo na poslednje hapšenja, već će se takav sud baviti svim ratnim zločinima koji su se dogodili tokom rata na Kosovu. I ti slučajevi treba da se istraže, pošto do sada takve istrage nije ni bilo", kaže Kajtazi.

2024 © - Vesti online