Četvrtak 06.06.2013.
12:32

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

"Nema više razloga da Šešelj tamnuje"

Očekuje pravednu presudu: Vladimir Vukčević
 

- Tužilaštvo Šešelju, slično kao i Stanišiću i Simatoviću, stavlja na teret zločine osoba koje nisu pripadnici zločinačkog poduhvata, niti su bile pod njegovom kontrolom, kao što je recimo slučaj arkanovaca - kazao je Vukčević, i dodao da "ni optuženi Stanišić i Simatović nisu proglašeni odgovornim za zločine Željka Ražnatovića Arkana, uprkos plaćanjima dnevnica njegovim ljudima, pa je teško objasniti kako bi to mogao biti slučaj sa Šešeljem".


- Ako sud bude sledio novu praksu, može se očekivati da i on bude oslobođen odgovornosti - smatra Vukčević.

Nosio šefov bedž: Todorović sa Šešeljovom suprugom Jadrankom
 

Bivši zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Dragan Todorović za "Vesti" kaže da Šešelj nikada nije trebalo ni da bude u Hagu, pa mu je teško da prognozira kada će i da li će biti oslobođen.


- Izjava je besmislena jer posle 1.000 godina pritvora koje su dobili Srbi i tri doživotne robije besmisleno je sada govoriti o promeni u ponašanju suda. Haški tribunal će ostati zapisan kao nešto što je najcrnje u istoriji 20. veka. Što se tiče Vojislava Šešelja i spekulacijama da li će i kada će biti oslobođen, moram reći da u pritvoru nije trebalo da bude ni jedan jedini dan. Pred tim sudom više od deset godina on se bavi zaštitom srpskih nacionalnih interesa - kazao je Todorović.
 

Fila: Hag se promenio

Advokat Toma Fila za "Vesti" kaže da je očigledna promena u aršinima Haškog suda i da sada izriče presude na osnovu individualne, a ne kao što je to bio slučaj ranije, grupne krivice.


- U radu Haškog suda je politika do sada bila presudna i sve se svodilo na grupnu krivicu, a onda je sud počeo da primenjuje individualizaciju krivice. Od kada je hrvatski general Ante Gotovina oslobođen, očigledno je da je sud promenio standarde. Pravno gledano, Tužilaštvo Šešelja neće moći da tereti za zločine osoba ako te osobe nisu bile pod njegovom kontrolom. Šešelj ima ogromne šanse da bude oslobođen jer nije komandovao nijednom jedinicom, pa tek tu sud neće moći ništa - objašnjava Fila.

Haški tribunal oslobodio je 30. maja bivšeg načelnika Službe državne bezbednosti Srbije Jovicu Stanišića i njegovog zamenika Franka Simatovića Frenkija krivice za zločine u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine.

2024 © - Vesti online