Sreda 05.06.2013.
21:11
Beta

BiH ostade bez miliona iz EU

Foto: Ilustracija

Ovim projektima bi se obezbedila bespovratna sredstava poljoprivrednicima u BiH za izgradnju kapaciteta pri realizaciji fondova EU za ruralni razvoj, poznata kao Instrument za pretpristupnu pomoć u ruralnom razvoju (IPARD), te za izradu strateškog plana za ruralni razvoj u BiH.

Stalni nedostatak napretka u ovim područjima, kao i u usklađivanju zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, ne donosi samo potencijalni gubitak pet miliona evra sredstava EU, već bi nedostatak delovanja kasnije mogao dovesti do gubitaka nekoliko desetina miliona evra namenjenih poljoprivredi za period 2014. do 2020. godine, piše u saopštenju.

Dodaje se da su jasan politički dogovor o uspostavljanju struktura za sprovođenje IPARD-a i izrade strateškog plana za ruralni razvoj za BiH preduslovi za pomoć poljoprivredi i ruralnom razvoju u okviru predviđenih IPA sredstava EU u ovom periodu.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen izjavio je da je nedostatak napretka u ovom sektoru jedan od primera rizika sa kojima se BiH suočava, tj. radi se o riziku zaostajanja za zemaljama u regionu u procesu evropskih integracija.

2024 © - Vesti online