Sreda 05.06.2013.
16:40
Beta

Gušter dobio ime po Džimu Morisonu

Ilustracija: Gušteru ime po Džimu Morisonu

Ime Barbatureks morisoni je aluzija na Morisonov nadimak "Lizard King" (eng. kralj guštera).

Analzie fosila pokazale su da je on bio najveći gušter biljojed koji je ikad postojao i veruje se da svoju veličinu duguje tadašnjim visokim temperaturama. Naučnici procenjuju da je bio težak oko 27,2 kilograma i veći od većine mesojeda. Živeo je zajedno sa sisarima biljojedima i mesojedima, u doba Eocena.

Naučnici kažu da je veličina svakako zaštitila Lizard Kinga od mnogih grabljivaca, ali i da "nema sumnji da su ga tadašnji mesojedni sisari lovili".

Vođa istraživačkog tima, profesor Džejson Hed Univerziteta u Linkolnu, saveznoj amričkoj državi Nebraski, rekao je da je tokom istraživanja često slušao Dorse.

"Neke od njihovih slika sadrže reptile i drevna mesta, a Džim Morison je naravno bio 'Kralj guštera', tako da se to nekako sve povezalo na kraju", rekao je Hed.

On je rekao da bi takvi džinovski gušteri mogli da evoluiraju ponovo, ako bi vremenski uslovi bili povoljni, ali i ukazao da se klima na Zemlji menja brzinom koja je verovatno suviše velika da bi joj se većina bioloških sistema prilagodila.

2024 © - Vesti online