Sreda 05.06.2013.
09:10
b92.net

"Srbija i Hrvatska moraju da sarađuju"

Bivši predsednik Predsedništva SFRJ i Hrvatske Stjepan Mesić
 

Stipe Mesić ne govori prvi put o tome da su svi u njegovoj porodici bili u partizanima i da je to odredilo i njegov život. Govoreći o svemu što se desilo Srbiji i Hrvatskoj tokom i posle Drugog svetskog rata, zaključuje da će dve zemlje u budućnosti jednostavno morati da sarađuju.

"Srbija i Hrvatska su osuđene jedna na drugu. One su osuđene da sarađuju i sarađivaće. Nekada će ta saradnja biti izraženija, nekada manje izražena, kao što je bilo u prošlom vremenu, ali Hrvatska i Srbija moraju sarađivati. Srbija u Hrvatskoj dobija najvećeg zagovornika ulaska u Evropsku uniju", kaže Mesić.

Poslednji predsednik Predsedništva SFRJ smatra da Srbija i sve druge zemlje nastale na prostoru bivše Jugoslavije moraju ući u Evropsku uniju, jer kad se Evropa udruži, prestaće motivi za rat.

"Međutim, sada kada ulazimo u EU, kad otvorimo svi svoje granice, nema više razloga da se borimo za tuđu teritoriju, nego u otvorenim granicama Evropa će biti jedan od najsnažnijih faktora mira. Isključiće rat kao političko sredstvo. Srbi će živeti u svom ukupnom kulturnom korpusu, bez obzira u kojoj državi. Hrvati će živeti u svom ukupnom kulturnom korpusu, kao i Francuzi ili Nemci. Dakle, nema više motiva za rat, a snažna Evropa biće veliki igrač u svetu", rekao je Mesić.

Inače, Mirko Tepavac, zbog čije knjige je Mesić i došao u Beograd, nije želeo da daje izjave, niti da govori o svojoj knjizi, a svi učesnici promocije istakli su da ona otvoreno govori o našoj zajedničkoj prošlosti i služi kao opomena za buduće generacije.

2024 © - Vesti online