Sreda 05.06.2013.
06:02
Beta

Francuzi tvrde: U Siriji je korišćen nervni gas

Francuske vlasti tvrde da je režim Bašara al Asada bar jedanput upotrebio nervni gas
 

To su do sada najpreciznije tvrdnje koje je iznela neka od vlada zapadnih država od izbijanja rata u Siriji pre više od dve godine. Navode francuskih vlasti potvrdile su i britanske.

Jasne tvrdnje Pariza i Londona da je u Siriji upotrebljen gas sarin stavljaju u neugodnu poziciju Belu kuću, budući da je američki predsednik Barak Obama ranije izjavljivao da bi upotreba hemijskog oružja bila "crvena linija" preko koje SAD ne bi mogle da pređu.

Francuski i britanski nalazi baziraju se na uzorcima uzetim u Siriji. Sirijske vlasti, predvođene predsednikom Bašarom el Asadom, nisu do sada dozvoljavale istražiteljima UN ulazak u Siriju.

Ministar spoljnih poslova Francuske Loran Fabijus rekao je da su analizirani uzorci iz Sirije, od kojih su neke doneli novinari Monda. Među stručnjacima se, međutim, postavlja pitanje pouzdanosti dokaza kojima raspolažu Pariz i London, budući da se njihov zaključak temelji na izjavama lekara i svedoka i amaterkim snimcima.

Forenzički dokazi o navodnom korišćenju hemijskog oružja vremenom nestaju tako da, što se duže bude onemogućavalo stručnjacima UN da sprovedu kontrolu u Siriji, to će teže biti kasnije prikupiti dokaze.

2024 © - Vesti online