Utorak 04.06.2013.
20:11
Srna

SPC: I dalje teror nad Srbima na KiM

Sabor je, u saopštenju posle završetka zasedanja proteklih dana u Patrijašriji u Beogradu, izrazio žaljenje zbog čestih antipravoslavnih i antisrpskih provokacija u susednim zemljama - Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori, kao i zbog povremenih incidenata u samoj Srbiji, prvenstveno u Raškoj oblasti.

Nasilje nad Srbima se nastavlja: Srpska pravoslavna crkva

U saopštenju se navodi da se nastavlja stradanje Srba na Kosovu i Metohiji i da je, poslije rušenja i skrnavljenja pravoslavnih svetinja, izgona stotina hiljada Srba, trgovine ljudskim organima i sličnih nedela, sada na delu nešto "mekši" teror – varvarsko uništavanje nadgrobnih spomenika, ubistva, napadi na imovinu, getoizacija, svakodnevne prijetnje, tako da ima malo toga što svojim prisustvom treba da garantuju EU i NATO.

Izražavajući bojazan da primena postignutih dogovora i sporazuma ne doživi neslavnu sudbinu ranijih "standarda prije statusa", Sabor je sa odobrenjem primio na znanje aktivnosti Svetog Sinoda preduzete kao doprinos državi Srbiji i srpskom narodu u celini na putu iznalaženja pravednog i trajnog rešenja.

U saopštenju se podseća da je prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić upoznao Sabor o briselskom sporazumu i da je konstatovano da, i pored razlika u pristupu pojedinim pitanjima, postoji jedinstvo po pitanju budućnosti Srba na Kosovu i Metohiji i nepriznavanju fantomske kosovske državnosti, kao i da vlasti Srbije mogu da računaju na podršku SPC.

Sabor nije prihvatio predlog da se za sveca proglasi Petar Petrović Njegoš, dok su episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije i srednjoevropski Konstantin trajno razrešeni dužnosti upravljanja svojim dosadašnjim eparhijama, a upražnjena su i mesta u pojedinim eparhijama i imenovani administratori.

Zamenik mitropolita dabrobosanskog Nikolaja biće i dalje episkop zahumsko-hercegovački Grigorije. Članovi Svetog Sinoda u novom sazivu su episkopi sremski Vasilije, šumadijski Jovan, zvorničko-tuzlanski Hrizostom i raško-prizrenski Teodosije.

Na sednici je ocenjeno da mir i jedinstvo SPC narušava i monah Artemije, svrgnuti episkop raško-prizrenski, sa svojim pristalicama, i istaknuto da će, ukoliko se u što skorijem roku ne odazove pozivu na povratak kanonskom poretku, Crkva biti prinuđena da preduzme dodatne kanonske mere.

2024 © - Vesti online