Sreda 24.02.2010.
05:22
M. Đ. - Vesti

Joviću pet godina robije

Jovića je optužnica teretila da kao pomoćnik komandanta 35. slavonske brigade vojske Krajine za sigurnost, te kao zapovednik jedinice Vojne policije nije sprečio podređene da liše slobode i zlostavljanje osoba nesrpske nacionalnosti.


Vojni policajci Novak Simić (50), Miodrag Kikanović (42) i Radovan Krstinić (58) ispitivali su i zlostavljali Antuna Kundića (55) iz Erduta. Kundić je zbog pretrpljenih batina preminuo. Privodili su i mučili još nekoliko stanovnika Dalja nesrpske nacionalnosti.

Tokom istrage, ali i suđenja održanog 2008. godine, brojni svedoci potvrdili su da je Čedo Jović bio visokorangirana osoba u organizovanju i provođenju nesrba kod prisilnih radova u Dalju. Osim toga, i bivši pripadnici vojne policije Vojske Krajine potvrdili su da je Jović bio komandir.


Obrazlažući presudu, sud je ponovo zaključio da je odbrana okrivljenog nelogična i neuverljiva. Jović se i u drugom suđenju branio tvrdeći da nije komandir vojne jedinice u 35. brigadi i nikada u svojoj vojnoj karijeri nije komandovao jedinicom Vojne policije.

2024 © - Vesti online