Utorak 04.06.2013.
14:13
Srna

Kina ne dozvoljava sećanje na Tjenanmen

Sećanje na žrtve Tjenanmena
 

Pripadnici policije raspoređeni su ispred kapija groblja Venan u zapadnom delu Pekinga, gde porodice žrtava svake godine obilaze grobove. Od novinara je zatraženo da napuste to mesto.

Vlasti su privele ili pojačale prismotru nad deset najistaknutijih disidenata, tvrdi organizacija "Branioci kineskih ljudskih prava" sa sedištem u Hong Kongu.

Slika koja je obišla svet 4. juna 1989.

Skoro četvrt veka od kada je Komunistička partija poslala tenkove kako bi ugušila demonstracije u Pekingu, ovaj događaj ostaje osetljiva tema za režim, preneo je AFP.

Svakog 4. juna vlasti pokušavaju da spreče javnu diskusiju o nasilnom gušenju prodemokratskih protesta 1989. godine na Tjenanmenu, kada je poginulo nekoliko stotina ljudi.

Ovaj događaj ostaje tabu tema za državne medije, a cenzura je uvedena i na društvenim mrežama, gde su danas blokirani pojmovi "Tjenanmen" ili "sveće".

U Hong Kongu će biti održano bdenje uz sveće povodom obeležavanja 24. godišnjice Tjenamena, a organizatori očekuju da će se okupiti 150.000 ljudi. Hong Kong je jedini grad u Kini koji otvoreno obeležava ovaj događaj, koji je u velikoj meri izbrisan iz zvanične kineske istorije.

2024 © - Vesti online