Sreda 05.06.2013.
08:00
Centarzdravlja

Mršavljenje: Masti sagorevaju masti!

Naučnici su dokazali da prestanak unosa masti može da naškodi zdravlju organizma, ali i uspori mršavljenje
 

Mast je potrebna telu kako bi uklonio višak masti iz tela. I dok izgleda neobično i nimalo delotvorno, naučnici su dokazali da prestanak unosa masti može da naškodi zdravlju organizma, ali i uspori mršavljenje.

Kako biste potrošili kalorije, vašem telu treba gorivo. Ovo gorivo obezbeđujete unosom masti, a dok su proteini i ugljeni hidrati takođe potrebni za potrošnju kalorija, masti imaju moćnije delovanje.

Dok pazite na ishranu vaš glavni cilj je da smanjite unos masti i višak kalorija. Masti se sporo razgrađuju, ali obezbeđuju duži period osećaja sitosti. Na taj način smanjujete verovatnost prejedanja, ubrzavate metabolizam i pomažete telu da se oslobodi suvišnih kilograma.

Zbog svega navedenog, naša svakodnevna ishrana treba da sadrži masti, ali pretežno one zdrave (nezasićene), koje možete pronaći u namirnicama kao što su maslinovo ulje, avokado, orasi ili sardine.

Svakodnevna konzumacija masti je ključna da podstaknete telo da počne da troši zalihe masti. Takođe, unos masti će olakšati borbu sa svakodnevnim iskušenjima, što je od velike pomoći za osobe koje se bore sa suvišnim kilogramima.

Ipak, važno je da razlikujete dobre i loše masti. One masti, koje su potrebne ljudskom telu, su nezasićenim masnim kiselinama, a vodeći i najbolji izvori su hladno presovana ulja (maslinovo, suncokretovo, susamovo, bundevino), orašasti plodovi i masna riba (tuna, sardine)

2024 © - Vesti online