Sreda 05.06.2013.
01:09
B. BOŽIN i Z. MIRKOVIĆ

Nabujale reke odnose živote

Nivoi reka i dalje nezadrživo rastu
 

Ukupno 1.760 vojnika Bundesvera je priteklo u pomoć ugroženim područjima, a desetine hiljade civila je angažovano u spasavanju onoga što se spasti može.

Nivoi reka i dalje nezadrživo rastu

Protest u Grimi

U Grimi su se pojedini građani usprotivili evakuaciji, izražavajući time revolt zbog toga što za deset godina političari nisu ništa učinili na zaštiti grada od poplava i što "ponovo gube ono što su već izgubili 2002. godine".

Nemačka kancelarka Angela Merkel je pogođenim pokrajinama obećala "punu podršku", a juče je i posetila poplavljena područja. Bavarski premijer Horst Zehofer je na kriznom štabu pokrajinske Vlade, koji je formiran zbog novonastale situacije, upozorio da im prete poplave "kakve do sada nisu viđene".


U Pasauu (Donja Bavarska) vodostaj Dunava je premašio 12,20 metara, što nije zabeleženo od 1954. godine, a u toku jučerašnjeg dana se očekivao istorijski rekord od 12,55 metara. Tri reke na kojima leži ovaj grad, Dunav, In i Ilc su poplavile istorijski deo i centar Pasaua, a stari deo grada je ostao bez struje iz sigurnosnih razloga.

Obuća nije potrebna: Poplavljen i centar Pasaua
 

U još deset bavarskih gradova i okruga je proglašeno vanredno stanje, a u mnogim školama je otkazana nastava, kao i polaganje maturskih ispita koji su trenutno u toku. Oko 15.000 spasilaca je u neprekidnoj akciji na ovom području.

Stihija i u Češkoj

Poplave su zahvatile i Češku, dok se u Švajcarskoj stanje normalizuje. U Češkoj je vodena stihija odnela četiri života. Vlada u Pragu je proglasila vanredno stanje i stavila na raspolaganje 200 vojnika. U više od 50 mesta vlada najviši stepen upozorenja, a stari deo Praga preti da bude poplavljen.
U Poljskoj je na jugozapadu zemlje došlo do poplava.

Slično je i u Grimi, Lajpcigu, Drezdenu, Kemnicu, gde je vodostaj reka dostigao alarmantni nivo 4. Naročito kritično je sa rekom Vajser Elster u regionu Lajpciga i Cvikaua, gde je taj nivo već premašen. U Cvikauu je Folksvagen zaustavio proizvodnju jer radnici nisu mogli da dođu do radnih mesta. Delovi starog Drezdena su potopljeni zbog izlivanja Elbe, koja je dostigla nivo od devet metara.


Dok je u Tiringiji i Saksoniji-Anhaltu stotine ljudi evakuisano, u Baden-Virtembergu se situacija postepeno smiruje, iako je rečni saobraćaj na deonicama Rajne, Majne i Nekara i dalje obustavljen.


Sledeći dani ne obećavaju popuštanje napetosti jer nivoi reka i dalje nezadrživo rastu, a meteorolozi upozoravaju na nove padavine. Jedino je za Bavarsku najavljuje suvo i toplije vreme.

Poplave u Austriji: Jedna žrtva, troje nestalo

Bujica: Nabujala reka Štajer u istoimenom gradiću
 

Jake i duge kišne padavine izazvale su poplave u mnogim delovima Austrije, a usled velike količine vode koja je napadala odroni su odneli jedan ljudski život i zatvorili više saobraćajnica.

Krizni štab

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner sazvala je u nedelju kasno posle podne Krizni štab zbog poplava i odrona u više delova Austrije. Inače, ministarka Mikl-Lajtner je obišla Tirol i Salcburg kako bi se na terenu upoznala sa stanjem.


Šef austrijske diplomatije Mihael Špindeleger stupio je u kontakt s resornim kolegama u Nemačkoj, Slovačkoj i Mađarskom. U razgovoru sa slovačkim kolegom i mađarskim šefom diplomatije bilo je pre svega reči o upozorenju suseda od talasa visokog vodostaja na Dunavu.


Kancelar Verner Fajman obećao je građanima pomoć i izrazio nadu da će zaštita od poplava na Dunavu, koja je proteklih godina sukcesivno i brzo izrađena, uspeti da odoli visokom vodostaju.

Najteže je pogođena austrijska pokrajina Tirol, gde se obrušilo više odrona.
U pokrajini Salcburg, u mestu Sankt Johan im Pongao, jednog radnika odron je potpuno zatrpao, a spasilačke ekipe nisu uspele da ga izbave. Naime, tri muškarca su radila na uklanjanju odrona kad se obrušio sledeći koji je odneo jednog od njih, preneo je portparol policije Anton Šenc.

Putevi blokirani

Dve osobe su nestale u pokrajini Salcburg i jedan muškarac u pokrajini Forarlberg.
U mestu Taksenbah, u Pincgau, trenutno se traga za dva nestala lica. Jednog poljoprivrednika je zatrpao odron u nedelju. - Traktor na kojem je sedeo smo pronašli, ali od traktoriste nema traga - rekao je Šenc.


Takođe se traga i za jednom ženom čiji je auto povukao odron. U vozilu su bile dve žene, od kojih je jedna uspela da se spase, dok se za drugom traga u reci Salcah u koju je upalo vozilo usled odrona.

Dvoriša puna vode, mulja i krša

U opštini Etenau, u pokrajini Gornja Austrija, više od 100 stanara je evakuisano, a u Donjoj Austriji se očekuje da će Dunav narasti na nivo koji nije imao u prethodnih 100 godina.


U mestu Kesen, u Tirolu, oko 1.500 domaćinstava ostalo je bez struje, a mesto je i inače odsečeno od ostatka zemlje zbog poplavljenih puteva. U gradu Halajn proglašeno je vanredno stanje, a most na reci Salcah je zatvoren iz mera predostrožnosti. Stanovništvo je pozvano da ne ulazi u podrume koji su potopljeni.
U gradu Salcburgu su zatvorena četiri prelaza za pešake, preko reka kao i most Lehener.


Austrijska železnica obustavila je sve međunarodne vozove koji idu ka zapadu.
Svi putevi ka susednoj Nemačkoj preko Tirola bili su u nedelju potpuno zatvoreni za saobraćaj, što je dovelo do formiranja kolone na autoputu do Pasaua duge više od 35 kilometara.
 

Evakuacija u Gornjoj Austriji

Od subote prepodne, brojne vatrogasne i spasilačke ekipe su na terenu, zbog visokog vodostaja u Gornjoj Austriji. Zabeleženo je više od 600 intervencija. Voda je ugrozila i sam glavni grad Linc. Dunav, koji protične na samo stotinak metara od glavnog trga, ispod mosta Nibelungen nikada, prema rečima očevidaca, nije imao veći vodostaj, čak ni 2002. godine, kad je voda potopila gotovo pola grada. Sistem odbrane na obalama velike reke za sada ipak funkcioniše dobro.


Teško je nabrojati mesta gde su poplave već nanele velike štete. U oblasti Ostermitinga na granici sa Nemačkom 3.000 stanovnika je evakuisano jer je reka Salcah gotovo prekrila sva naselja. U Petenbahu, kod Kirhdrofa, jedna žena je spasena uz pomoć helikoptera. Kritično je u Gmundenu, oko Šerdinga, u naseljima kod Dunava.

Austrijske vlasti pozvale su u nedelju uveče stanovnike naselja na Dunavu nadomak Beča da napuste svoje domove i preparkiraju vozila zbog poplava koje se očekuju usled visokog vodostaja ove reke.


U Austriji se očekuje dalji rast vodostaja Dunava pre svega na istoku zemlje, gde bi mnoga mesta mogla biti poplavljena. Očekuje se da će Dunav dostići nivo od 10,92 metra, što bi odgovaralo vrednostima nivoa iz 2002, kad su zabeležene poslednje velike poplave duž ove evropske reke.

2024 © - Vesti online