Utorak 04.06.2013.
13:03
D. N. PETROVIĆ i N. JOKIĆ

Portali na Sandžaku kao pravi front


Smrt u ime Alaha: Džihadisti iz BiH i Sandžaka
 

U nedostatku zvaničnih informacija, mnogi obilaze bošnjačke portale i medije, nevladine organizacije i islamske zajednice i raspituju se ko regrutuje i šalje mlade muslimane u pakao Sirije.

Srednji put

Beogradska "Pravda" objavila je tekst koji je Sandžak-pres odmah (uz dodatke i komentare) preneo "da se borci za Siriju regrutuju u Hadži-mehovoj džamiji u novopazarskom naselju Paralovo i da ih navodno u rat šalje imam Sead Islamović koji vodi NVO Srednji put". Na portalima i nekim medijima se tvrdi da mnogi roditelji dolaze u ovu NVO i traže da im se sinovi vrate iz Sirije. Potpredsednik Mešihata IZuS Rešad Plojović izjavio je da Islamska zajednica nema nikakve veze sa slanjem boraca u Siriju.

O pogibiji Kundakovića i Salihovića najpre je izvestio portal Sandžak-haber koji je objavio i pismo - kritiku njihovog sunarodnika upućeno braći u Sandžaku. Niko ne zna ko uređuje ovaj portal i ko piše za njega. Dovode ga u vezu sa grupom imama, nezadovoljnih Zukorlićem i Zilkićem koji pokušavaju da formiraju jedinstvenu Islamsku zajednicu.

Na sajtu Sandžak-presa, koji uglavnom prenosi stavove Zukorlića, tvrde kako neki od "nezadovoljnih imama" edukuju i šalju mladiće iz Sandžaka u Siriju. Na Sandžak-presu nedavno je objavljen niz optužbi na račun Sandžak-habera. Tvrde da je ovaj portal formiran sa ciljem da se satanizuju Bošnjaci i realizuje tačka Memoranduma SANU kojom je, navodno, predviđeno slabljenje Zukorlića.


U Sandžaku je vrlo aktivan i portal Sandžak-info za koji se veruje da je blizak reisu Ademu Zilkiću. Sva tri portala objavljuju informacije koje treba primiti sa rezervom.


Rat portala posebno je intenziviran nakon što je Muhamed Demirović, lider NVO Svetionik, okupio grupu imama i u februaru ih vodio u Tursku gde su ih primili tamošnji reis Mehmed Gormez i premijer Erdogan. Ovoj grupi priključio se i Bekir Makić koji je nedavno tvrdio da ga je muftija Zukorlić tukao u svom kabinetu. Aktivnost ove grupe delimično je splasnula nakon nedavne posete reisa IZ BiH Huseina Kavazovića Sandžaku gde mu je domaćin bio muftija Zukorlić.

Švajcarski "Le Tan" o balkanskim dobrovoljcima u Siriji: Radikalne islamiste regrutuje dijaspora


Na desetine mladića iz Bosne, Albanije, sa juga Srbije ili sa Kosova odlaze u Siriju da bi se pridružili džihadistima organizacije Al Nosra Fes - piše ženevski dnevnik "Le tan". List prenosi procenu sarajevskog novinara Esima Hećimovića po kojoj je do sada u Siriji poginulo petoro dobrovoljaca iz Albanije, po dvojica iz BiH, iz Sandžaka i tzv. preševske doline.


"Najprijemčiviji za radikalni islam su mladi iz dijaspore, koji su napustili Bosnu za vreme rata kada su bili deca, ili čak oni koji su rođeni u inostranstvu", kaže Hećimović.


- Kao da je odlazak u Siriju način da se osveti Bosna i svedu sopstveni računi - zaključuje "Le tan".


List podseća na Bajra Ikanovića iz Hadžića koji je iako ranjen u Siriji odbio da se vrati u Bosnu. Reč je o čoveku koji je krajem 2005. uhapšen sa 20 kilograma eksploziva koje je nosio sa sobom. Osuđen je na osam godina zatvora i pušten nakon što je izdržao dve trećine kazne.


Izveštači ovog lista prenose policijske izvore iz Bosne koji kažu da svi putevi u Siriju vode preko Istanbula. Putovanje nije komplikovano i košta nekoliko stotina evra autobusom. Odatle dobrovoljci idu u Antiohiju da bi na prelazu Bab al-Hava prešli granicu uz pomoć sirijskih pobunjenika i pridružili se pripadnicima Džabhat al-Nosre, za koju se smatra da je sirijska Al Kaida.


Pozivajući se na sarajevsku štampu, "Le tan" prenosi da dobrovoljci pre polaska dobijaju izvesnu sumu "navodno od 3.000 evra" koju im uručuje Nusret Imamović, šef poslednje vahabijske enklave u Bosni, u selu Donja Maoča kod Brčkog.

2024 © - Vesti online