Utorak 04.06.2013.
12:01
B. Đokić - Vesti

Ko preti vlasti (3): Ubiću predsednika republike

Ivan Cvijović
 

Ivan Cvijović iz beogradske policije zadužen je za istragu slučajeva u kojima se putem mejlova ili telefona preti ne samo vrhu države, već i ostalim građanima.


- Upućivanje pretnji i ugrožavanje sigurnosti državnih funkcionera regulisano je zakonom, a pod tim se podrazumevaju i pretnje upućene ne samo političarima, već i osobama iz pravosuđa i novinarima. Ono što je najbitnije jeste lični osećaj oštećenog. Ako se on ne oseća ugrožen pretnjama, onda mi ne možemo da preduzmemo ništa - objašnjava Cvijović.

Sajber nasilje

Beogradska policija radila je slučaj novinarke Brankice Stanković, kojoj su zbog emisije "Insajder" upućivane pretnje i javno na fudbalskom stadionu, i preko Fejsbuka. Najčešće se preti preko društvenih mreža, a do sada je doneto nekoliko presuda zbog pretnji na Fejsbuku.
- Vođeni su postupci protiv osoba koji su na društvenim mrežama pretili organizatorima Parade ponosa. Procena organizatora bila je da se osećaju ugroženo, pa je vođena istraga, a uhapšeno je nekoliko ljudi koji su i osuđeni - kaže Cvijović.

Pošto su Dačić i Vučić izjavili da se ne osećaju ugroženi pretnjama koje su dobili, policija nije nastavila istragu. Međutim, pretnje koje građani Srbije upućuju jednim drugima putem mejlova i telefona, a pogotovo na društvenoj mreži Fejsbuk, postale su gotovo svakodnevne. Da bi policija obavila istragu potrebno je u sudu dati izjavu da se osoba oseća ugroženo.


- Sve zavisi od intenziteta pretnji. Ukoliko traju mesec dana, naravno da ćemo to istražiti. Bitno je i šta piše u porukama, mejlovima, ko je osoba koja preti, pa se pravi procena ugroženosti, odnosno da li osoba koja preti zaista i može da ostvari pretnju. Naravno, uvek iza tih pretnji postoji neka priča, retko se dešavaju bez razloga - objašnjava Cvijović.


Najčešći razlozi ovih pretnji su imovinske i emotivne prirode. U pitanju su politika, novac, neisplaćeni dugovi, preljube, prekidi veza i ljubomora.


- Kada se prijavi slučaj, obavlja se bezbednosna procena osobe koja preti, pa vidimo da li ima svedoka, gde živi, sa kim se druži, proverava se da li je prekršajno ili krivično odgovarao. Ako jeste, to može da bude ozbiljno. Imamo jednog čoveka sa juga Srbije. Stalno zove dežurnu službu policije, psuje i preti četvorici, petorici funkcionera države. Govori: "Ubićemo predsednika republike", svašta. Taj se i dalje nalazi na slobodi - kaže Cvijović.


To govori koliko je važno proceniti da li su pretnje realne ili ne. Ukoliko neko preti, a nikad nije krivično odgovarao, ne poseduje oružje, onda je verovatno da su to prazne pretnje. Međutim ukoliko je reč o osobi koja ima dosije ili poseduje oružje, onda se one uzimaju ozbiljno.


- Treba znati i da je uznemiravanje i kada nekome po 10-15 puta u toku dana šaljete ljubavne poruke, pa ta osoba može da vas prijavi, jer time ometate nečiji život - zaključuje Cvijović.

Sutra - Ko preti vlasti (4): Oluja govnima na internetu

2024 © - Vesti online