Ponedeljak 03.06.2013.
22:06
Beta

Crna Gora i Kosovo na "Forumu prijateljstva"

Crna Gora i tzv. Kosovo "imaju zdrave odnose"
 

Forum pod nazivom "Radovan Zogović" su otvorili ministri kulture Kosova i Crne Gore, Memlji Krasnići i Branislav Mićunović. Krasnići je ocenio da Kosovo i Crna Gora sada imaju "izuzetno zdrave odnose" i predstavljaju uzor za druge države.

Po njegovim rečima, skup se održava u pravo vreme - kada se saradnja "dve nezavisne i suverene države proširuje i jača" čime dobija nove dimenzije, koje su pre deceniju bile nezamislive.

"Jača saradnja je i argument našeg stremljenja ka regionalnim i evropskim integracijama koje će otvoriti nove horizonte za naše kulture i narode. To poštovanje kultivisao je i pisac Radovan Zogović koji je, suprotstavljajući se srpskom hegomonističkom projektu kolonizacije Kosova, ostavio testament čistog prijateljstva i humanizma", rekao je Krasnići.

Ministar Mićunović rekao je da je crnogorska vlada podržala projekat pošto je svojim konceptom otvorio prostor razvoju bilateralne saradnje.

"Naša spremnost za napredak prijateljstva u regionu Balkana otvara najbolje perspektive za budućnost, za zajednički region kojem stremimo", rekao je ministar.

On je istakao da je u interesu svih da zajednički planiraju i grade integraciju i zajednički okvir za dalji napredak, ističući da ovaj forum može da prevaziđe granice.

Radovan Zogović (1907-1986) jedan je od najvećih crnogorskih pesnika 20. veka.

Predratni komunista, posle Drugog sveskog rata nakratko je bio u vrhu jugoslovenske vlasti, ali je 1948. udaljen zbog prosovjetskog stava i optužen za crnogorski nacionalizam.

Krajem 1960-ih godina je objavio svoje najpoznatije pesme u zbirkama "Žilama za kamen", "Artikulisana riječ", "Lično, sasvim lično" i "Knjaževska kancelarija.

2024 © - Vesti online