Ponedeljak 03.06.2013.
20:06
Beta

Nema lekova za teško bolesnu decu

Ilustracija: Deca već 11 dana nemaju potrebne lekove

On je od nadležnih organa zatražio da obaveste javnost zašto su deca ostala bez terapije i kada će ti lekovi biti nabavljeni. Milisavljević je naveo da je Institut za majku i dete pre dva meseca upozorio Republički fond za zdravstveno osiguranje da treba da se raspiše tender za nabavku enzima koji se koriste u lečenju dece.
 

"Niko nikada nije uradio klinička ispitivanja koji su efekti prekidanja terapije kod dece koja boluju od retkih bolesti. Može se očekivati blago pogoršanje stanja kod dece, a dugoročne efekte niko ne može da zna. Kao lekar znam da kada započnete terapiju nije dozvoljeno da tu terapiju prekidate", istakao je Milisavljević, a saopšteno je iz DS-a.

On je pojasnio da se na osnovu Zakona o dostupnosti informacija obratio Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i da je saznao da RFZO nije dobio sredstva od Ministarstva zdravlja.

"Iz Ministarstva zdravlja su se pravdali da je problem sa upravom Trezora", istakao je Milisavljević i dodao da je nakon toga dobio informaciju od Ministarstva zdravlja da je novac prebačen na račun RFZO.

"Postavljam pitanje nadležnima: da li će deca koja boluju od retkih bolesti ostati bez terapije između jednog i dva meseca? Zašto se nije reagovalo na vreme i javna nabavka nije sprovedena na vreme, i kada će biti nabavljeni lekovi za decu koja boluju od retkih bolesti?", navodi se u saopštenju.

2024 © - Vesti online