Ponedeljak 03.06.2013.
15:58
Vestionline

Avganistanski narkomani u Ali Babinoj pećini

U Avganistanu izbog se svodi na opijum, koji se u toj zemlji godinama koristi kao "univerzali lek" ili heroin, koji se rafinira iz sirovog opijuma. Jedan gram heroina u Kabulu košta oko šest dolara, a može se naći na svakom ćošku.

Meta na kojima se narkomani okupljaju kako bi kupili i konzumirali drogu jeziva su koliko i sama beda u kojoj žive. Najtužnije je što 40 odsto zavisnika čine žene i deca. S obzirom na izuzetno mali budžet države ulaganja u lečenje su minimalna i svode se na kazamate u kojima su narkomani bukagijama vezani i žive samo na hlebu i vodi.

Od proizvodnje opijuma žive da bi od heroina kasnije umirali
 

Zajedno sa duševnim bolesnicima i ljudima za koje se veruje da su opsednuti zlim silama, oni su smešteni u svetilištu Mia Ali Baba u Džalalabadu, a 40-dnevni boravak u lancima i strogom postu treba da iz njih izvuče sav otrov i vrati ih na pravi put.

Muškarci su zatvoreni u malim prostorijama bez prozora i mogu samo da operu ruke i lice. Razgovor je strogo zabranjen, a iz ćelija smeju da izlaze samo da bi se pomolili i koristili toalet, i to tek onda kada čuvari ocene da im se stanje popravlja.

Čuvari tvrde da samo poštuju tradiciju koju je ustanovio Ali Baba, istorijska ličnost po kojoj je svetilište nazvano. Ali Baba je navodno čuvao mentalno obolele onda kada bi ih svi drugi napustili. Jedan od čuvara tvrdi da je video stotine ljudi koji su priznali da su se izlečili.

2024 © - Vesti online