Utorak 04.06.2013.
08:00
Guardian

Lekovi protiv bolova vas mogu ubiti?!

Velike doze lekova protiv bolova mogu izazvati infarkt sa smrtnim posledicama ili moždani udar. Pogotovo se to odnosi na uzimanje ibuprofena ili diklofena
 

Istraživanja su pokazala da postoji povećan rizik od ozbiljnih gastrointestinalnih problema zbog pijenja lekova protiv bolova, što je dovelo do proizvodnje nove generacije NSAR-a, pod zajedničkim nazivom koksibi, kod kojih je manje želučanih problema. Međutim, vrlo verovatno povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, kao i NSAR-i stare generacije, poput ibuprofena ili diklofena, utvrdio je tim sa Univerziteta u Oksfordu.

Na svakih 1.000 osoba koje su pod umerenim rizikom od srčanih bolesti, jednogodišnji tretman visokim dozama diklofenaka ili ibuprofena otprilike će kod troje izazvati srčani udar. Jedan od tih udara verovatno će imati fatalan ishod.

Osim toga, svi NSAR-lekovi udvostručuju rizik od slabosti srca i dva do četiri puta povećavaju rizik od ozbiljnih komplikacija gornjeg gastrointestinalnog trakta, kao što je krvarenje čira. Velika doza smatra se oko 150 mg diklofenaka ili oko 2.400 mg ibuprofena dnevno.

Razlog zašto ovi lekovi povećavaju rizik od srčanog udara mogao bi biti taj što pogoduju stvaranju krvnih ugrušaka, te povisuju krvni pritisak, zbog čega ih u nekim zemljama i nema u slobodnoj prodaji.

Stručnjaci zato savetuju korišćenje alternativnih lekova iz grupe acetaminofena (paracetamol).

2024 © - Vesti online