Nedelja 02.06.2013.
14:51
BETA

Evropsko prvenstvo u veslanju: Zlato za Stojića i Beđika!

Zlatni srpski veslači: Nenad Beđik i Nikola Stojić
 

Stojić i Beđik su u finalnoj trci ostvarili rezultat od sedam minuta, dve sekunde i 59 stotinki. To je prva zlatna medalja za reprezentaciju Srbije na evropskim
prvenstvima još od 2007. godine, kada su Stojić i Jagar trijumfovali u Poljskoj.

Reprezentativci Poljske osvojili su drugo mesto rezultatom od 7:04,78, a bronzu su osvojili Holanđani sa 7:08,27.

"Ogroman uspeh Beđika i Stojića je logična posledica njihovog višemesečnog napornog i predanog rada. Svakodnevno su na treninzima izvlačili svoj maksimum, nisu se štedeli nijednog trenutka. Sada su nagrađeni za trud koji su uložili, a siguran sam da mogu još mnogo da pomere svoje granice", rekao je selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić.

"Oni su tek prošlog juna prvi put zajedno seli u čamac. Iz treninga u trening su dizali svoje mogućnosti na viši nivo, a da su pobednička kombinacija najbolje se videlo ove godine, pošto nisu izgubili nijednu zvaničnu trku. Verujem da mogu i dalje da napreduju i da u avgustu, na Svetskom prvenstvu u Južnoj Koreji, ostvare
odličan plasman", dodao je on.

Selektor je istakao da 38-godišnji Stojić po zalaganju i posvećenosti treninzima može da bude primer ostalima, ali je i pohvalio rad 24-godišnjeg Beđika i trenera Sašu Mimića.

"Gotovo šest meseci smo vežbali za današnje finale. U kvalifikacijama smo izveslali najbolju trku ove sezone koja nam je zbog vremena pokazala ono u šta smo i sami verovali - da imamo brzinu i kvalitet. Držali smo se od početka do kraja finala svoje taktike koju smo razrađivali i na Izbornoj regati u Plovdivu i na
Internacionalnoj regati u Italiji", rekao je reprezentativac Srbije Nikola Stojić.

"Posle prvih 500 metara smo pojačali ritam jer smo znali da je sama sredina trke naš glavni adut. Kada smo u poslednjih 500 metara ušli sa gotovo tri sekunde prednosti u odnosu na drugoplasirane Poljake, nismo smeli i hteli da bilo kome prepustimo tron. Čamac je sve vreme odlično išao i sigurno smo veslali ka zlatu", dodao je on.

Nenad Beđik je osvajanjem zlata u Sevilji ostvario najbolji rezultat u dosadašnjoj karijeri.

"Imao sam ogromnu želju da osvojim zlato, ali nisam očekivao da možemo do trona u konkurenciji kakva je bila u Sevilji. Ipak, naša taktika je još jednom donela uspeh. Sa Stojićem veslam manje od godinu dana i već sada sam uspeo da dođem do ovako vrednog odličja", rekao je Beđik.

"Ova medalja će nam biti velika motivacija da nastavimo da radimo u udarničkom ritmu. Ima još detalja koje možemo da popravimo i nadam se je ovo samo najava većih uspeha na međunarodnoj sceni", dodao je on.

2024 © - Vesti online