Nedelja 02.06.2013.
17:32
be

Istanbul: Par stotina demonstranata još na ulicama

Stiuacija na ulicama Istanbula ipak je nešto mirnija nego prethodnih dana
 

BBC prenosi da gradska čistoća čisti plato na centralnom trgu posle dvodnevnih demonstracija i sukoba demonstranata i policije tokom kojih je privedeno oko 1.000 ljudi. Protesti su počeli zbog odluke gradskih vlasti da na Trgu Taksim bude izgrađen tržni centar i da se poseče oko 600 stabala u parku.


U neredima je povređeno 53 civila i 26 policajaca, a jedna osoba zadobila je teže povrede. Organizacija Amnesti internešnel saopštila je da su, prema njihovim podacima, dve osobe poginule u sukobima. To, međutim, nije zvanično potvrđeno.


U prepodnevnim satima bilo je nekoliko izolovanih sukoba na ulicama Istanbula, ali se situacija nakon toga smirila. Strani mediji javljaju da je tome doprinela i jaka kiša, koja je primorala demonstrante da odu kući i odmore se.


Moguće je da će protesti biti nastavljeni u večernjim satima jer je preko društvenih mreža upućen poziv na novo okupljanje.


Neredi su se proširili i na druge turske gradove i prerasli su u antivladine proteste. To su najmasovniji protesti protiv vlasti u Turskoj za poslednjih nekoliko godina.

2024 © - Vesti online