Nedelja 02.06.2013.
14:19
B92

Evropa proterala Monsantovo GMO seme

Monsant shvatio da je borba sa Evropljanima kako borba sa vetrenjačama
 

Monsanto je odustao od ganjenja GMO useva u Evropi pošto se suočiio sa velikim otporom na Starom kontinentu, gde se sve više zemalja zabranjuje upotrebu njegovog GMO semena.

Čak su i duboki korporativni džepovi Monsanta i majstori u lobiranju omanuli u Evropi. Tako da je portparol Monsanta izjavio da je kontraproduktivno da se bore protiv vetrenjača.

Ova odluka je doneta posle protesta koji su počeli prošle subote sa "Maršom protiv Monsanta", kada su se građani 400 gradova u 52 zemlje pobunile protiv Monsanta i njegovog uticaja na vlade. Protestanti su tražili da se proizvodi koji sadrže GMO jasno označe sa etiketom tako da građani sami mogu da odluče da li će ih kupovati ili ne.

Naravno, shvaćeno je da će potrošači kada vide takvo upozorenje na proizvodu kupiti neku alternativu. S druge strane Monsanto i dalje pokušava da uveri da je GMO hrana bezbedna i da je samo obeležavanje jako skupo.

Ovo Monsantovo uveravanje o bezopasnosti podseća na epizodu iz prošlosti kada je Monsanto uveravao da je njegov proizvod DDT bezopasan, a sada je zabranjen širom sveta, podseća Biznis insajder. DDT inače pripada familiji industrijskih hemikalija nazvanih PCB koje se sada smatraju izuzetno otrovnim.

Posle "Marša protiv Monsanta" Brandom Mičener iz evropskog ogranka Monsanta je rekao da više neće lobirati za gajenje GMO-a u Evropi. Najveća Monsantova konkurencija u Evropi - Bajer, BASF i Syngenta, već su odustali od GMO semena.

2024 © - Vesti online