Subota 01.06.2013.
18:59
Beta

Rusi “ubijaju“ pušače novim zakonom

Oko 40 odsto Rusa su pušači, a od bolesti povezanih s pušenjem u toj zemlji godišnje umre gotovo 400.000 ljudi
 

Zakonom je pušenje zabranjeno u školama, univerzitetima, kulturnim i sportskim centrima, bolnicama, zgradama državne administracije, na radnim mestima, autobuskim i železničkim stanicama i aerodromima. Pušenje više nije dozvoljeno ni u liftovima ni na stepeništu u stambenim zgradama.


Zabrana će od 1. jula sledeće godine biti proširena i na restorane, kafiće, hotele, vozove i brodove. Zakonom će takođe biti zabranjena prodaja cigareta na uličnim kioscima i biće ograničeno reklamiranje i sponzorisanje događaja duvanskih kompanija.


Planirano je i povećanje poreza na duvan i utvrđivanje minimalne cene pakle cigareta, koja sada košta oko jedan evro (oko 40 rubalja).


Oko 40 odsto Rusa su pušači, što Rusiju svrstava među zemlje s najvećim procentom stanovnika pušača u svetu. Od bolesti povezanih s pušenjem u Rusiji godišnje umre gotovo 400.000 ljudi.


Zakon o zabrani pušenja usvojen je u parlamentu u februru, a zatim ga je potpisao predsednik Vladimir Putin, u sklopu plana poboljšanja javnog zdravlja, produženja životnog veka i promovisanja ekonomskog razvoja. Plan uključuje mere kao što su testiranje dece starije od 10 godina na nikotin i besplatna zdravstvena pomoć pušačima.

2024 © - Vesti online