Petak 31.05.2013.
16:14
Beta

Ponta: Rumunija veran prijatelj Srbije

Dokazano prijateljstvo: Ivica Dačić i Viktor Ponta
 

U svojstvu ministra unutrašnjih poslova Srbije Dačić je sa svojim rumunskim kolegom Radu Stroeom potpisao danas protokol o osnivanju i funkcionisanju zajedničkog graničnog kontrolnog punkta.


Ponta je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Dačićem rekao da se "divi naporima Srbije na putu pridruživanja Evropskoj uniji" i da će Rumunija pružiti "potpunu podršku Srbiji za što skoriji početak pregovora sa EU", i da nudi iskustvo i tehničku ekspertizu.


"Potpisivanje sporazuma sa Prištinom je i u interesu Rumunije i celog regiona" rekao je Ponta. Dodao da je Rumunija "verni prijatelj Srbiji i podržava sve njene napore".


Dačić je rekao da je "stabilnost u regionu vrlo važna" i da razume položaj Rumunije u vezi s njenim principijelnim stavom prema Kosovu.


"Srbija želi da se to pitanje što pre reši, a to je ona prava vrednost sporazuma Beograda i Prištine" naveo je premijer Srbije.

Na aerodromu sa rumunskim patrijarhom

Dačić je razgovarao i sa rumunskim patrijarhom Danijelom, na aerodromu u Bukureštu, o mogućnostima prevazilaženja nesuglasica srpske i rumunske pravoslavne crkve.

Dačić je rekao da je odnos dve crkve jedna od tema kojima se vlade Srbije i Rumunije bave na bilateralnom planu, ali da time ne mogu da se bave u punoj meri jer je reč o problemima u nadležnosti crkava, pa je zato pozvao rumunskog patrijarha i srpskog patrijarha Irineja da se sretnu i "ohrabrio" ih da traže rešenja u skladu sa prijateljskim odnosima dve države.

Dačić je rekao da "Srbija čeka da dobije datum za početak pregovora sa EU, jer je ispunila sve kriterijume za to".


"Želimo da unapredimo naše ekonomske odnose jer je Rumunija vrlo važna za nas" rekao je Dačić.


Istakao je da je, u okviru EU, Rumunija na trećem mestu, posle Italije i Nemačke, po ekonomskoj saradnji sa Srbijom i da je važno da dve zemlje imaju konkretne projekte.


Dačić je rekao da nema problema između Srbije i Rumunije i rekao da "pitanje Vlaha ne treba da bude problem". On je dodao da je Srbija već učinila šta treba, a da sada ostaje da se dogovore srpska i rumunska crkva.


Premijer Ponta nije uopšte pomenuo pitanje rumunske manjine u Srbiji.


Dačić je izrazio zadovoljstvo što se nalazi u Rumuniji i rekao da se potvrđuju tradicionalni prijateljski odnosi. U vezi sa time dodao je da Rumuni govore da imaju dva prijatelja - Srbiju i Crno More, "a mi nemamo more, ali imamo Rumuniju", rekao je Dačić.


Ponta je na početku konferencije za novinare rekao da "pozdravlja sa velikim prijateljstvom prisustvo Dačića u Rumuniji" i da se "raduje da primi svog prijatelja, srpskog premijera".


Ponta se osvrnuo i na to da sada u regionu ima nekoliko mladih premijera: uz njega i Dačića, to su i premijeri Bugarske i Moldavija, gde je danas šef vlade postao Juri Leanka, bivši ministar spoljnih poslova.


Oni zajedno mogu mnogo učiniti da se vodi novi stil politike u regionu i da se sprovedu "prave reforme", ocenio je Ponta.

2024 © - Vesti online