Petak 31.05.2013.
12:44
24sata.rs

Šta uraditi kad ne možete da otplatite kredit?

Osim refinansiranja, građanima kao mogućnost preostaje i zamrzavanje dugovanja na dve godine
 

Glavni razlog zašto građani kasne u vraćanju rata je gubitak posla, ali i smanjenje prihoda. Iako imaju mogućnost da kredit refinansiraju, građani imaju još jedan način, da ukoliko su u problemu, prolongiraju izmirenje obaveza prema banci. Naime, pre dve godine uvedeno je da svakom klijentu koji ima pad zarade miruje glavnica, a da plaća samo kamatu, a ukoliko ostane bez posla da mu kredit miruje dve godine.

S obzirom da je svaki slučaj priča za sebe, najbolje je da se obratite banci, kako bi se našlo adekvatno rešenje.

U Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita kažu da oni, pre svega, sugerišu da se korisnici stambenih kredita bez odlaganja obrate banci kod koje su dobili stambeni kredit.

- Ukoliko je poteškoća u izmirivanju mesečnih obaveza samo privremena, najlakše je u dogovoru sa bankom reprogramirati obavezu u smislu uvođenja privremenog grejs perioda, produžetka roka ili reprogramiranja - ističu u NKOSK.

Kada je o klijentima Eurobanke reč, kako kaže Vladan Vilotijević, direktor razvoja u sektoru za stanovništvo, više od 98 odsto dužnika redovno vraća stambene kredite, dok je kod keš i potrošačkih kredita ovaj procenat oko 95 odsto.

- Pokušavamo da pronađemo najbolje moguće rešenje za obe strane. Pre svega, radimo restrukturiranje kredita, ukoliko za to postoje objektivni razlozi kao što je gubitak posla gde klijentu izlazimo u susret, na primer produženjem roka, uvođenjem grejs perioda u kojem klijent plaća samo kamatu, a glavnica miruje - kaže Vilotijević.

Opcije: Refinansiranje i prolongiranje

1 - Uzimate novi kredit kojim zatvarate stari, ali sa dužim rokom otplate i manjom kamatnom stopom
2 - Kredit miruje dve godine (ukoliko ste ostali bez posla)
3 - Plaćanje kamate, mirovanje glavnice (u slučaju pada zarade)

2024 © - Vesti online