Petak 31.05.2013.
11:55
Beta

Veliki rizik za put na Mars je radijacija

Astronauti koji budu putovali na Mars u opasnosti
 

Ta doza zračenja je dovoljna da podigne rizik od kancera za oko tri odsto, ali su stručanjaci zabrinuti da postoje još mnoge nepoznanice o uticaju koje bi jedno takvo putovanje moglo da ima na ljudski organizam, piše najnoviji broj magazina "Sajens" (Science). Kako se planovi za putovanje u duboki svemir sve više razrađuju,
zračenje se postavlja kao veliki problem.

Američka svemirska agencija, NASA, planira da pošalje jednu posadu u orbitu Marsa do sedine 2030-tih. Takođe, ima i privatnih organizacija koje traže volontere, turiste za put na Mars.

I ranije je bilo pokušaja da se izmeri nivo rizika od zračenja za putnike na Mars, ali je najbolju procenu prušila NASA misija Kjuriositi. U robotskom vozilu Kjuriositi, koji je lansiran 2011, postavljen je senzor koji je merio zračenje tokom osam i po mesci puta na Mars.

Na osnovu tih podataka, naučnici su došli do brojki o zračenju kome bi bili izloženi astronati tokom šestomesečnog putovanja u jednako zaštićenoj svemirskoj letelici. Doza je, prema tim brojkama, jednaka snimanju celog tela na CT skeneru svakih pet do šest dana, rekao je jedan istraživač iz Instituta u Koloradu. Ta procena ne uključuje radijaciju kojoj bi astronati bili izloženi na površini Marsa.

Prema navodima naučnika, doza zračenja teško da bi mogla biti smanjena na bilo koji drugi način osim ubrazavanjem putovanja, odnosno konstrisanjem pogona koji može da ovo svemirsko putovanje učini kraćim. Nivo radijacije kojoj bi bili izloženi ljudi na putu za Mars bila bi značajno veća i od one kojoj su izloženi članovi posade
Međunarodne svemirske stanice.

2024 © - Vesti online