Subota 01.06.2013.
01:20
Vesti

Srpski klan drogom preplavio Evropu

Foto: Ilustracija

U Srbiji su uhapšeni Hadži Zoran Jovanović i Aleksandra Desnica. Istovremeno, Služba za borbu protiv organizovanog kriminala pretresla je pet stanova i drugih objekata. Takođe, u Republici Srpskoj obavljeni su pretresi na sedam lokacija.Organizator grupe je Hadži Zoran Jovanović koji je sa nekoliko osoba već bio hapšen u Belgiji 2007. prilikom pokušaja krijumčarenja 200 kilograma kokaina preko luke u Antverpenu. Jovanović je i tada bio označen kao organizator grupe.

U Upravi kriminalističke policije kažu da je Aleksandra Desnica bila devojka Hadži Zorana Jovanovića i živela s njim. Po njegovim nalozima, ona je prenosila poruke i instrukcije pripadnicima grupe i kupcima oko primopredaje kokaina u Holandiji.
U Doboju su specijalci MUP-a RS sa lisicama na rukama iz ugostiteljskog objekta Havana izveli vlasnika Gorana Jovanovića. Prethodno su blokirali i pretresli njegov stan i automobil. Policijsku akciju u Doboju pratio je velki broj ljudi na ulicama, te brojne novinarske ekipe.
 

U Crnoj Gori priveden je Mirsad Halilović, i pretreseni su stan i nekoliko objekata u njegovom vlasništvu. I u Hrvatskoj je bilo pretresa. U toku međunarodne akcije zaplenjeno je ukupno oko milion evra.

Organizovana kriminalna grupa bavila se krijumčarenjem kokaina iz zemalja Latinske Amerike u Zapadnu Evropu. Pripadnici grupe aktivnost su pre svega usmeravali na teritoriju zemalja Zapadne Evrope, posebno Holandiju, Belgiju, Nemačku i Španiju.
Tokom praćenja i prisluškivanja utvrđeno je da je grupa razvila dobro uhodanu mrežu dobavljača, organizatora transporta, logističara i kupaca narkotika.
 

Plantaže u Belgiji


Istrage su uz koordinaciju Europola vršene u nekoliko evropskih zemalja. Uz pomoć srpske policije u Belgiji su otkrivene četiri plantaže marihuane i zaplenjeno je 1.500 stabljika, kao veća količina kokaina. Organizovana kriminalna grupa se tereti za preprodaju 15 kg kokaina u Holandiji 2011. godine, gde su uhapšene dve osobe.

2024 © - Vesti online